Cercar en aquest blog

divendres, 3 de desembre de 2010

Vallada a ull de pardal

(feu clic per veure-la en gran)

CANÇONER TRADICIONAL 1. L'AURORA ANTIGA

Amb la intenció de calmar un poc els ànims musicals provaré de penjar una entrada per si és del vostre interés.
Per als músics supose que no deu ser gens desconeguda la figura de Salvador Seguí Pérez (1939 – 2004), però per als que no ho som, faré ací una breu ressenya. Músic en tota la seua extensió, deixeble dels mestres Palau i Magenti, catedràtic de solfeig i teoria de la música en el Conservatori Superior de València, compositor, membre del Cos Nacional de directors de Bandes Civils, investigador del folklore valencià, crític, filòsof, doctor, promotor i organitzador nat de festivals, cursos i certàmens...

El que destacaré ara del seu impressionant currículum són els cançoners (Alacant, València i Castelló). En 1974 va obtenir la prestigiosa beca de la Fundación Juan March per tal d’estudiar a fons el folclore valencià. Per a la realització del cançoner de la província de València va comptar amb la col·laboració de Mª Teresa Oller, José Luis López, Fermín Pardo i Sebastià Garrido, editat per la Institució Alfons el Magnànim en 1980. Destacar la presència de Sebastià Garrido qui encara porta sang vallaïna i pense que va ajudar a que aparegueren al cançoner bastants peces del poble, algunes totalment desaparegudes a hores d’ara fins i tot de la memòria local.
Es tractava d’un treball de camp, on recorrien pobles i heretats amb gravadora i llibreta a la mà, preguntant als (sobretot) majors, si coneixien qualsevol cant, ball, recitat etc... Algunes gravacions es conserven a l’arxiu de Fermín Pardo, qui les ha cedit a l’arxiu municipal de Requena. He tingut l’ocasió de sentir-les i em semblen molt interessants. Hi ha ajuntaments que han publicat en CD les que els corresponen, ja que estan digitalitzades.
La que comente en aquesta entrada per proximitat del dia en què supose que es cantava és l’Aurora antiga:

Peça per a mi del tot desconeguda i sorprenent tant el "pum xim pum tirorirorà" com l'acompanyament musical.
A veure si vaig penjant ací les diferents que apareixen al cançoner, intentant seguir els cicles del calendari.
Paco Garrido i Blasco.

més romanços per l'estil punxant ací

Llibres interessants.

  

   Jo vull fer la meua aportació al tema de les resenyes culturals. Com sempre les meues suggerències són de llibres, com sempre. En Valencià la llista és immensa, ja que el llegir en valencià per a mí es quasi una adicció i no vull fer-vos la llista massa extensa vos recomanaré llibres dels nostres autors, dels quals també n'hi ha de molt bons.


     Encara que estos ja tenen cert temps, de Toni Cuquerella, vos recomane Heretaràs la terra i Quina lenta agonia la dels ametlers perduts.


     Un altre clàssic que alguns han rellegit varies vegades és L'infidel de Francesc Bodí. He de dir-vos que cal acabar de llegir-lo per saber realment qui és infidel a qui, però clar heu de llegir entre línies i no només la lletra pura i dura. Segur que vos agrada.


    I per a tots aquells que el valencià els costa de llegir i prefereixen el castellà, els recomané la pentalogia de Peter Berling de novel.la històrica ambientada en la edad mitja: Los hijos del grial, Sangre de Reyes, La corona del mundo, El cáliz negro y El kilim de la princesa.


   Au, ja tingueu per a entretindre-vos estes festes de Nadal si voleu.


   Feliç lectura.

 

dijous, 2 de desembre de 2010

Teatre solidari.

L'OBRA TEATRAL CORRÜPTIA A BENEFICI D'ASPROMIVISE

L'associació cultural Ulleye, després de promoure l'estrena en el nostre
entorn de l'obra "Corrüptia, Un país de l'est" del xativí Josep Lluís Fito i interpretada per Teatre de l'Enjolit de Catalunya, entre els actors d'aquesta está el xativí Elies Bavera, i va ser censurada a Xàtiva per part de
l'Ajuntament d'Alfonso Rus i de la seua mà executora, el regidor d'educació
Ramón Vila.
S'ha decidit que tots els beneficis de les dues representacions
en el Cine-Teatre Goya de l'Olleria els pròxims dies 11, a les 23 hores, i
12 de desembre, a les 12 del migdia, siguen per a L'ASPROMIVISE, associació
de Xàtiva dedicada als discapacitats que te una llavor en la nostra ciutat
i pobles del seu entorn que difícilment pot ser valorada en la seua justa
mesura. Amb esta acció des d'Ulleye vol col.laborar amb Aspromivise i en la
seua labor diària en suport dels més desfavorits.
Les entrades per a lesdites representacions estan a la venda en el Quiosc d'Aspromivise en l'Albereda de Xàtiva, enfront de Correus, a més de en la Llibreria de la Costera de Xàtiva i en el Pub Ca Tarsi de l'Olleria.
Ulleye no vol deixar d'agrair la col.laboració de l'Ajuntament de l'Olleria
que ha possibilitat estes representacions.

GLAÇÓ PUB & DJ FERRAN


EL NADAL S'INSTAL-LA AL GLAÇÓ.

UNA DE LES NITS DE REFERNCIA AL POBLE L'AURORA.

GLAÇÓ PUB REB LA VISITA DE DJ FERRAN RESIDENT A JALEO DISCO AMB ELL PODRÁS DISFRUTAR UNA NIT MÉS DEL MILLOR AMBIENT GLAÇÓ.

GLAÇÓ ........ MÉS QUE UN PUB.

VALLADA PARLA: Un cridament a la participació ciutadana.

Serem breus:
L'any proper 2011 es celebren eleccions municipals.
Els partits polítics de Vallada deuríen saber allò que han fet be, allò que han fet malament i aquelles millores que els veïns de Vallada poden proposar-los.

Animem a la gent del poble a deixar constància ANÒNIMAMENT d'allò què ens sembla be, mal o podria millorar-se al poble. Sense confrontaments, sense discusions i de forma civilitzada.

Deixeu els vostres comentaris en aquesta entrada, més avall, fent clic en "comentari" i especificant "de forma anònima". O si ho preferiu, també podeu fer-ho a través del facebook escriguent al nostre mur.

Em creat una pestanya nova al bloc (podeu veure-la fent clic ací) on anirem recollint-los segons corresponguen a aquestes tres opcions què ja hem dit:

  • Estem d'acord i ens agrada...
  • Estem en desacord i critiquem...
  • Propostes i millores per al proper govern...

Amb tot el què obtenim, l'any que ve (2011) el·laborarem una enquesta per a què la gent vote què considera més important i que no.

Junts podem fer una Vallada millor.
Participeu!

L'equip de VALLADA City.

Resultats de l'enquesta sobre participació política al bloc

Ja ha passat més d'un mes des de que varem proposar l'enquesta sobre si els partits polítics del poble, deurien fer ús o no del nostre bloc per a realitzar els seus comunicats, opinar sobre el que ocorre al poble, exposar propostes i millores, etcètera...

Els resultats han sigut els següents:
  • 62 vots a favor
  • 3 vots en contra
Sabem que no és un sistema perfecte de votacions, i que quelcom pot votar més d'una vegada si ho fa des d'un ordinador diferent (però açò és cert per al que vota SÍ com per aquell que vota NO). Així i tot, aquest resultat ens dóna una idea del que desitja la gent del poble o, al meny, la gent que coneix el bloc... i s'atreveix a fer ús d'ell, clar.

És per aixó que li demanem als partits polítics del poble que s'ho plantegen i que comencen a pensar en aquest bloc com una ferramenta per a guanyar-se a la gent del poble i mantindre-la informada. Nosaltres anem a ficar tot de la nostra part per a fer-vos-ho el més fàcil possible.

Per ara, el PSPV ja ens ha enviat un correu fa uns mesos, dient-nos que els agradaria participar activament al bloc i, si encara no ho han fet, el fet de que s'interessen ja suposa un gran avanç. Esperem el mateix comportament per part de les altres opcions polítiques del poble.

Per altra banda, nosaltres, seguint el que ja hem començat amb aquesta última enquesta, anem a habilitar una pestanya anomenada “Parla Vallada”. Ací expliquem en què consistirà aquesta pestanya i el que farem després amb les dades obtingudes.

Esperem la màxima participació.


Atentament, l'equip de VALLADA City.

dimecres, 1 de desembre de 2010

Alicia en el pais de les meravelles

Jo també vull recomanar una pel.lícula. Alicia en el país de las meravellas, tot i que és un clàssic de Disney per a xiquets té molts trets de filosofia amagada. Un d'ells la festa del conill i el sombrerer, els quals celebren cada dia la festa del no-natalici. -Cada dia es pot celebrar que hom està viu i la vida es meravellosa.

No deixeu de vore-la i trageu-li profit.

dimarts, 30 de novembre de 2010

Endevina, endevinalla... Una finestra al cel.

Aquesta setmana toca un objecte inanimat.

Dins d'aquesta estança, he passat molt instants de la meua infància.
Ma uelo criava conills i gallines, i sempre l'acompanyava a aviar-los.
Recorde que món pare em renegava quan ho feia, perquè sempre tornava a casa ple de picades de puçes, picades què de tant de rascar, es transformaven en "faves", com ma uela deia...

En quin lloc del nostre poble podem veure aquesta finestra?

(feu clic sobre la imatge per vore-la més gran)

Unió Protectora Musical de Vallada: El duende de España.

dilluns, 29 de novembre de 2010

La fortuna de vivir

Em pareix molt bé la iniciativa de les pel·lícules. Serà una manera de recordar les que per una cosa o altra sens han quedat al cap. La majoria de les que recorde són petites produccions però plenes d’humanitat i valors dels que fan que la vida valga la pena viure-la.
“La fortuna de vivir” és una d’eixes pel·lícules que encisen per la seua frescor, senzillesa i emotivitat. És tot el contrari del tipus de pel·lícula que triomfa en taquilla. Es desenvolupa al voltant d’un pantà en l’any 1929. Un soldat llicenciat de la Primera Gran Guerra que anava de pas es queda a viure al pantà i es converteix en l’ànima de la família que viu allí i del grup d’amics.
Treball, vida plàcida, un got de vi amb els amics en plena naturalesa i l’amor, que en tots els llocs nia, componen l’esdevindre de vides ximples, corrents, amb les penes i alegries que ens fan valorar la fortuna de viure.
El que més em va agradar de la pel·lícula és el tractament de l’amistat i de la llibertat. Els quatre amics són de personalitat completament diferents però tenen la capacitat de respectar als altres, valorar el que cadascú té de bo i de gaudir de les activitats que fan en comú. I el que tots comparteixen és la felicitat de ser lliures perquè no depenen de ningú per a viure, amb poques coses però amb tota la dignitat i la llibertat que dona ser feliç amb allò que tens.
Si tingueu oportunitat noi deixeu de veure aqueta pel·lícula, dirigida per Jean Becker, que va aconseguir el gran premi del públic al Festival de Sitges de 1999. L’actuació de Eric Cantonà (el futbolista) i André Dussollier introdueixen el toc d’humor necessari per a fer que al final de la pel·lícula et quedes amb ganes de més.

De pel·lícules i cançons

Fins fa no massa temps hi havia programes de ràdio del tipus “Cada canción un recuerdo” que posava en evidència el lligam emotiu de la gent amb determinades cançons. Les persones cridaven o escrivien demanant una cançó i explicaven que volien escoltar la música que sonava quan va conèixer la nóvia, la que cantava sa mare mentre escurava quan era xicoteta... 

També el cinema té eixe poder evocador d’èpoques passades o de moments clau en les nostres vides. Qui no recorda eixa pel·lícula que ens va fer entendre alguna cosa important? qui no ha plorat, qui no s’ha rist o s’ha emocionat amb alguna pel·lícula? Alguns dels que llegiu aquest blog heu conegut el cine de Terol. Desgraciadament ja no existeix però durant molts anys va ser l’únic entreteniment dels diumenges, junt amb el ball, i per allí han passat moltes històries de vida que potser voleu contar. 

"Alguns dels que llegiu aquest blog heu conegut el cine de Terol"

Podeu explicar que us ha paregut una pel·lícula, recordar pel·lícules oblidades, fer una crítica, parlar de pel·lícules que signifiquen alguna cosa per vosaltres o que la vareu veure amb una companyia especial o, simplement, que vos abelleix comentar-la. 

Volem oferir Valladacity a tot allò que tinga relació amb la música i el cinema, i per això em obert una nova pestanya, on ja està la música que podeu escoltar, els curts que suggeriu i on posarem els títols de les pel·lícules o cançons que comenteu i un enllaç que durà a l’entrada, on estarà el vostre text. Contem amb tots vosaltres... i amb les vostres històries i comentaris. ¡¡Animeu-vos a participar!!