dimarts, 8 de febrer del 2011

Una finestra oberta

Els pobles, quan tenen llibertat i mitjans per expressar-se, són capaços de vèncer qualsevol adversitat. L’expressió lliure és bàsica per comunicar assumptes que, potser siguen obvietats, però no tots tenen clar; per a discutir de forma raonada, sense crits, sobre les qüestions públiques que a tots ens interessen; per aportar idees, per a fer crítiques que ajudaran a resoldre els problemes dels ciutadans. Per això només cal deixar que cadascú desenvolupe les seues capacitats per a fer poble.

Vallada té la sort de comptar amb aquest bloc que dona veu a tots els que tenen alguna cosa que aportar, alguna cosa que dir, que agrair o que criticar. Una finestra oberta per on està entrant aire fresc per ventilar la pesada atmosfera de la societat local. Ací podem veure que, malgrat l’intent de mantindre el poble entre parèntesi, hi ha gent d’art, professionals, gent de lletres, gent de ciència i, el que és més important, gent amb capacitat crítica. El que pareix que no tenim és gent amb capacitat política. O sí? En cas de que hi haja polítics haurem de demanar que es manifesten. No sols amb crítiques, que també, sinó amb propostes.

Natzaré al seu article demana un alcalde “ideal”. Sabem, però, que els polítics són persones com nosaltres amb les mateixes pors, ambicions i febleses. Jo no li demane tant, em conforme amb honradesa i claredat amb els ciutadans i l’oposició. L’Ajuntament té tècnics per a fer el treball especialitzat. L’equip de govern només ha
d’escoltar els batecs del poble i tindre clara la tendència política: afavorir uns quants privilegiats o treballar per la majoria del poble donant oportunitats iguals a tots segons la seua capacitat, mèrits i necessitats.

La resta, en un sistema democràtic com el nostre, depén de la capacitat de la ciutadania de complir amb el seu compromís democràtic. L’experiència ens confirma que el poder corromp. També, però, ens diu que la democràcia es basa en el poder de control del poble sobre els governants, en la possibilitat de no reelegir als governants que ho fa malament. Magre favor ens fem a nosaltres mateix i a la democràcia si els ciutadans renunciem al nostre poder per abstenir-nos o per reelegir als que sabem que estan actuant de manera dolenta per a la majoria del poble.

1 comentari:

  1. Crec que molta gent tingem clar que ,no volem reelegir al nostre alcalde ,pero volem al que diuen que es presenta enguany ?
    es jove pero sabra conduir a este poble tan afonat... ?
    gracies, i enhorabona iron per la teua entra

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.