diumenge, 13 de març del 2011

La Plaça de la Pau

Una preocupació del faraons egipcis era preparar-se l’altra vida i la immortalitat en aquest món procurant deixar grans obres i inscripcions per mantindre’s en la memòria popular. Potser per això, quan arribaven al poder després d’enderrocar l’anterior faraó, el primer que feien era esborrar totes les inscripcions on figurava el nom del faraó deposat amb la finalitat de fer-lo desaparèixer de la memòria col·lectiva. El que queda per a la història és, doncs, la memòria selectiva garbellada per qui ha tingut poder per a presentar-se com l’únic, el més gran, el primer i l’últim faraó.
Franco va fer desaparèixer tot el que podia recordar la República i va omplir pobles i ciutats de monuments i símbols per a perpetuar la seua memòria. Era un règim dictatorial quasi faraònic. Però en democràcia no tenen sentit les obres faraòniques per a perpetuar la memòria, doncs cal treballar per als ciutadans i no per a la glòria de ningú, ni la destrucció del que ha fet el contrincant polític. Cal col·laboració i consens, especialment en qüestions urbanístiques, per a que, mane qui mane, el poble o ciutat porte un desenvolupament coherent i racional. El que no cal és malbaratar els diners dels contribuents per fer desaparèixer tot rastre dels contrincants polítics.
No sé que estan fent en la Plaça de la Pau però crec que ha sigut un dels encerts dels primers equips de govern democràtics de Vallada. Era el símbol d’una manera d’entendre la societat com una col·lectivitat solidària, on es buscaven els interessos comuns dels ciutadans i es rebutjaven els interessos particulars que perjudicaven a la majoria del poble. La Plaça la Pau era el símbol del que pot fer-se per a tot el poble amb poc pressupost però amb la intenció de cobrir les carències i demandes populars.
En una època en la qual no hi havia equipaments d’esbarjo, la Plaça de la Pau servia per a que els xiquets jugaren, per a fer ball, per actuacions i per a teatrets a l’aire lliure. L’encert de les grades, aprofitant el desnivell del carrer, ha permès l’optimització del lloc per als espectacles i festes de participació col·lectiva, amb l’escenari com espai per l’actuació, la plaça per a la festa popular i les grades per als espectadors. I tot sense cap despesa en manteniment.
L’actual alcalde, en la seua llarga estada al cap de l’Ajuntament, ha fet equipaments de molta despesa, i dubtós aprofitament, que requereixen una inversió important en manteniment. El que era important era fer i inaugurar. No s’ha pensat en la gent que ha d’utilitzar-ho com en el cas de l’ambulatori nou situat a les afores o el recent inaugurat tanatori, un poc més enllà de les afores. També s’ha invertit en monuments de gust incert i, molt especialment, en el patrimoni de l’església catòlica.
Quan aquest senyor deixe l’Ajuntament tindrem un poble ple d’obres i inscripcions amb el seu nom i res que recorde alcaldes anteriors. Qualsevol visitant que passe per ací no tindrà cap dubte de la profunda catolicitat del poble i de que Fernando Giner Giner és l’únic, el més gran, el primer i l’últim faraó... perdó, alcalde.
Iron Maiden

22 comentaris:

  1. I què vols que fem si vivim en un temps de pellorfes lluents que no contenen res. I al contrari, coses senzilles, efectives i profitoses per a tots no se'ls dóna valor. Els fets han de ser ben vistosos i la gent no cobra importància si no ix a la tv. És com si la bellesa d'una dona no tinguera valor si no li posen un bon llaç al cap o no ha sigut elegida guanyadora a un concurs de bellesa. Trista superficialitat que ens atenalla.

    ResponElimina
  2. Jo també pense igual, Safranet. Crec que les coses importants de la vida són les que no es poden comprar: l'amistat, l'honestitat, un somriure sincer, la llibertat d'ésser un mateix... Ai, mare quants pobres rics i quants rics pobres estem per món aparentant el contrari!

    ResponElimina
  3. Jo tampoc m'he fixat molt en el que han fet.
    Crec que els canvis es limiten a "millorar la façana", encara que m'ha agradat molt la idea de allargar la escalinata a la part de darrere, com fent una curva.
    Quan he vist que el nou empissat era lliç, m'he alegrat de seguida perquè he pensat que els xiquets que patinen o practiquen skate, ho disfrutaran de valent.
    El que no m'ha agradat gens és que hagen gastat trencadix blanc per a decorar-ho tot. No se... em recorda massa al Calatrava... a més, el seu manteniment, per a que estiga sempre blanquet i brille, serà, com diu Iron, més costós, per no parlar de que ara, als que practiquem skate, no ens deixaran ni asomar-nos, no siga que trenguem alguna cosa...
    Per resumir, m'haguera agradat més ciment i menys porcelana.

    ResponElimina
  4. Ahi el que busquen es fer bonico que ja estan apurant a vore si pa les eleccions queda tot enllestit. Les obres faraòniques han de quedar completades en el termini dels comicis tant la plaça la pau com l'ajuntament i també ha de quedar tot ben promocionat, el llibre donem conters supose que no tardarà molt a irrompre en les nostres cases, propaganda que l'alcalde i els seus sequaços es fan a costa de tot el poble...

    ResponElimina
  5. Crec pel que he llegit sobre egipte, que hi havia faraons que estaven més pròxims al poble que alguns dels actuals polítics.
    Respecte a la plaça de la Pau, si hi havia taulells que havien sigut alçats per les arrels dels arbres la qüestió és? S'haveren pogut arreglar eixos desperfextes sense haver de reformar tota la plaça? Ha quedat molt bé, sí però quant ha costat l'obra? S'havera pogut fer alguna altra cosa amb més prioritat?
    Per contra la part bona és que ha donat treball a gent del poble, tot i que de vegades es fan obres excessives o innecessaries -l'obra que s'està duguent a terme a l'ajuntament-. Realment feia tanta falta?
    Pense que de vegades balafiem massa diners sense necessitat.
    I per acabar pense que tot el que fa l'ajuntament no sempre està mal fet, també hi ha coses bones clar, el que pasa es que només sabem vore alò que està mal fet.
    Si tu tens el teu lloc de treball net ningú no et dirà res, ara si el tens brut, segur que l'amo et diu que el neteges que està fet una porquera.

    ResponElimina
  6. Per al vostre coneiximent La Plaça la Pau és la primera obra que va fer a 1987 l'actual alcalde i la va inaugurar ell. Així que lo únic que s'ha fet és millorar les condicions i la estètica de la Plaça "sabios". Segurament sereu els mateixos que criticaven l'estat de deteriorament de la Plaça i ara critiqueu que la milloren. Es a dir, que facen lo que facen canya, perque no soporteu que es faça res. Queda clar que de borrar res de res, ben al contrari de millorar lo que després de 24 anys demanava una llavà de cara per a poder seguir sent un foro públic. Algú li podreu dir Faraón i a vosatres sols vos queda la tasca d'embalssemadors.

    Uroboros.

    ResponElimina
  7. Al anònim de les 21:10, cal dir que les obres de la Plaça la pau no les va començar el sr Giner sinó el anterior alcalde, Pepin,el que pasa es que les va acabar i inagurar el actual alcalde.

    ResponElimina
  8. SRES.de VALLADA açó es la plaça LA PAU o plaça de la DISCORDIA,??, és per convidar als amics a que vinguen a passar les festes d'Agost i poder indicarlos el camí.

    una admiradora del poble de VALLADA, ni més ni menys.

    ResponElimina
  9. Des del 1987 d'alcalde, Fernando Giner ho ha inaugurat tot! No és sols que s'hagen fet coses, és que són molts anys!
    Seria curiòs que no guanyara enguany i que el que el substituixca haja d'inaugurar el mural (horroròs!!) del jardi de l'esglesia. Hi hauria que fer-li'l pagar de la seua butxaca (a Giner)

    ResponElimina
  10. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. MARINA és una persona amb molts ovaris donç tinc el plaer de coneixerla de fa moltisims anys,dona la cara amb nom i cognom,cosa que un fómite com tú no s'atrevis,será per por al cacique EMPERADOR del sr.GINER,que pena doneu alguns lacaios.

    ResponElimina
  12. Hola anonim de les 22.24. No insultes a la gent que té molt més criteri que tu. Hi no cal parlar de formació acadèmica. Marina Cal. no ha dit res estrany sinó tot el contrari una veritat com un temple.
    En el poble este hi han més lapides que al cementari " tot el respecte als difuns". Per qualsevol cosa inauguració a " bombo y platillo". L'altre dia en la inauguració del mural, no se com els músics no s'envan anar a casa . Tu creus anònim de les 22.24 que tocar de l'ajuntament fins al mural..... de vergonya...

    En fi,... bona nit

    ResponElimina
  13. pense que tens tota la raó del mon, els musics i el seu president, vinga de criticar l'actuació del Sr. alcalde i desprès, au, a toc de pito!!. es hora ja de que tingueren un criteri clar i començaren a actuar en conseqüència

    ResponElimina
  14. Este comentari si l'han eliminat apresa i soles em preguntava que havia fet Marina pel poble, i el que insulta greument a Jou ahi continua hores i hores...

    ResponElimina
  15. Jo me passat moltes hores de la meua vida en la PLAÇA LA PAU. (aixo que hi ha ara ja no és la plasseta). I quan pase per allí pense les hores que me tirat jugant i jugant, a futbol, i a tots els jocs, i lo que han fet ahí ara és una autentica desspesa de diners. I si tanta necessitat de fer coses bones per al poble que ens posen perjes en els vestidors del camp de futbol, o que ens posen aigua calenta!!
    I si aixo que estan fent es pera espectacles i per a la presentació, vuic dir que el pabelló també es `pot gastar per a eixos actes ..!!
    EL ARTICLE MOLT BO !

    ResponElimina
  16. A fi d'aclarir els comentaris referents a la Plaça la Pau volem aportar unes dades sobre la construcció.

    Esta plaça va ser contemplada per primera vegada en el Pla General d'Ordenació Urbana de 1981. Els terrenys van ser adquirits per l'Ajuntament junt amb l'edifici on està l'actual Ajuntament (abans el col·legi de les monges).
    Projectada i dissenyada en 1986, l'obra va ser subvencionada per la Diputació Provincial, per a l'exercici de 1987.
    Se li va posar el nom de Plaça la Pau per acord de Ple de 30 de setembre de 1986.
    Les obres es van adjudicar el 26 de febrer de 1987, començant uns dies després, sent acabades per la següent corporació.

    ResponElimina
  17. Vale, la plaça la pau la va fer el psoe. Porteulos un plateret de pastes de la panificaora que seu an guanyat.
    Com es noten les eleccions, eh veïns del poble? Politics apuntantse medalles i gastant reds socials, hasta l'ajuntament s'ha decidit per fí a fer publicacions ací. Després venen les mentires i les traicions. Tot per intentar arrapar vots, tot per a poder manar i per a intentar demostrarnos que l'unic que volen és el bé per al poble. A mi no m'enganyen.

    ResponElimina
  18. No es cuestio de apuntarse medalles sols es dir la veritat , tant uns com altres volen manar ,sols tens que decidir qui creus que no voldra encara ferse mes ric de lo ia es ?
    encara dudes ? io no !!!

    ResponElimina
  19. Sols dic que el alcalde es pensa q es el rei de vallà! i per a aquells que diuen que es l'unic que a fet coses bones pel poble,dirli que tambe es l'unic que a manat tants anys i que si no mana un altre no es pot saber que ens farà , pero clar, les alternatives tampoc son pera a tiar coets ! I si es presentara Maria Jose de numero 1 .. segur que guanyarien vots !!

    ResponElimina
  20. El viernes 25 de marzo se inaguró la plaza la pau y la primera piedra no se donde pero me parecio ver la pelicula de Berlanga Bienvenido Mister Marshall, señores estamos en el 2011 y no en 1960 cuando aún estaba el caudillo para cuando se terminara esta pelicula

    ResponElimina
  21. Como muchos de los comentarios anteriores pienso que en la Plaza de la Pau se han enterrado mucho dinero inutilmente y muchas posibilidades de ayudar a los valladinos sin empleo a superar la crisis ofreciendoles una posbilidad e encontrar trabajo y no regalar los pocos trabajos creados por el ayuntamiento a enchufados y extranjeros. Mi pregunta al sr. Alcalde seria: ¿Vd. cree que de esa manera le van a recordar como el mejor alcande? como respuesta le haria la siguiente pregunta: ¿Quien ha ayudado a que Vallada (publo de referencia en la industria del mueble) se actualmente un pueblo muerto sin industria y con la tasa de paro de las mas altas de los alrededores?
    Creo que si tuviese un poco de sentido comun nuestro sr. Alcalde no se volveria a presentar a las elecciones y dejaria a los demas que intentemos solucionar lo que el y su partido han destrozado en este pueblo gracias a su perpetuo mandato.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.