dimecres, 27 d’abril del 2011

BERENARS DE PASQUA TARARA I ALTRES

Passat el dissabte de Glòria amb la seua desapareguda cordà i el matí de diumenge amb l'encontre, en acabar de dinar començaven els tres dies de berenars de pasqua.
Un lloc que ara ens semblaria el menys indicat per a menjar-nos la mona era un dels preferits antigament, no era altre que la carretera, el tram que va des de la Venta del Garroferal a la Casa Gaisna, no es cregueu igual passava un cotxe en tota la vesprada, o cap.
El què ha canviat no sols és la realitat, el que abans era una carretera ara és una autovia. També ho ha fet el concepte, per a unes persones què passaven el dia al bancal, sovint a soles, el que volien era un lloc on anara molta gent, per fer coneixences i passar-ho be. el que fora a l'aire lliure era un tant secundari. Recordem que l'activitat industrial a Vallada no és majoritària fins la segona meitat del segle XX.

Per a les mones amb ou, el costum mana trencar-lo al cap d'un company, ara es recita una versió incompleta, ja que per tal d'afanyar-se a l'hora d'esclafar-lo i no donar-li temps a la pobra víctima, s'ha suprimit una frase, la sencera és:

Ací em pica                   (muscle esquerre)
ací em cou                    (muscle dret)
ací em menge la mona   (la boca)
i ací t'esclafe l'ou!.          (front de la víctima)

Dins del gran catàleg de cançons què es solien cantar, jotes, masurques etc... destaca per damunt de totes l'anomenada Tarara o Tarana, una cançó de principis de segle XX.
El Cançoner musical de la Província de València recull a Vallada la següent versió:




Hi han moltes altres cobles:

A l'entrà de Vallà,
lo primer que es veu,
un agüelo en cansonsillos,
i una güela en brialet.


A l'entrà de Vallà,
han posat un fil d'aram,
pa que passen les xicones,
i s'enganxen el brial.

A l'entrà de Vallà,
han posat un fil d'aram,
pa que passen els xicons,
i s'enganxen el camal.

i la cosa com sempre acaba emburrant-se

A l'entrà de Vallà,
han posat un fil d'aram,
pa que passen els xicons,
i s'enganxen el pardal.


Solia fer-se'n de de noves, per nomenar als presents, festejos, rinyes...

i acabaven cantant allò de:

Ja vinguem de berenar,
hem jugat a la tarara,
hem begut un got de vi,
i hem trencat la catalana,
ai xúmbala que és carabassa...



El cançoner també recull una Geringosa, antic ball d'adults (documentat des del segle XVI) ací convertit en una gens innocent cançoneta infantil:



A la cançó se li ha d'afegir la variant "que busque compaña" ja que el ball originari, s'executa col·locant-se tots els participants en rogle, excepte una persona que se situa al centre.
Mentre es canta la cançoneta, la persona del centre ha de mostrar les seues habilitats ballant el que li vinga de gust, com diu la cançò: "saltar y brincar, dar vueltas a l'aire" fins que es canta "que busque compaña" en eixe moment ballant ballant ha de buscar una altra persona del rogle de sexe diferent i traure-la a ballar al centre, on ha de ballar improvisant passos de ball, que la persona treta ha d'intentar seguir, si no vol que els demés es riguen d'ella, ja que es pot cantar tant "con lo bien que lo baila" com "con lo mal que lo baila" si és dóna el cas.
Quan s'arriba a la frase "que la dejen sola"/"que lo dejen solo" la primera persona abandona el rogle i comença de nou el ball/joc amb la segona persona.
O siga que es tracta d'un ball exibició per dir, "mireu què be que balle" "i mira com t'enredre" cosa que van dedicant-se mentalment en to burleta els uns als altres.

Paco Garrido i Blasco.

més romanços per l'estil punxant ací 

3 comentaris:

  1. Barça, BARÇA, BAAAAAAARÇÀ!!

    ResponElimina
  2. Explicamos que vol dir esta manifestaçio futbolistica en aquesta entrada tan bona i tendra de la Pasqua
    Es sols una pregunta...?

    ResponElimina
  3. Va ser un "pronto", després de la victòria del Barça, i com no hi havia cap entrada de futbol la vaig possar en aquesta entrada festiva. Salut i força...

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.