dimecres, 13 d’abril del 2011

Per fer memòria

A arrel d'un comentari de l'entrada sobre el vot per correu, en el qual s'atribuia al PSOE la responsabilitat de la construcció de la coneguda con finca d'Úbeda, de haver llevat el llavador del poble i la font de la plaça de l'Esglesia, he considerat que tinc la obligació de aportar la meua memòria per aclarir creences que no responen a la realitat.
La font de l'Esglesia es va canviar a finals dels seixanta, quan part de la casa on ara viu Fernando Giner era seu del taller de la seua família. I es va fer fora per a que pugueren entrar els camions a carregar i descarregar. Fa uns anys, quan la plaça va tornar a tindre ús residencial, es va reconstruir la font.
La finca d'Úbeda es va construir entre 1975 i 1976, crec recordar. En tot cas abans del primer ajuntament democràtic: les primeres eleccions locals després d'aprovar-se la Constitució es van cel·lebrar l'any 1979.
El llavador també crec que es va llevar abans, però no tinc segura la data.

Respecte a quan ha governat a l'Ajuntament de Vallada el PSPV-PSOE, la resposta és mai.
L'any 1979 va guanyar les eleccions una agrupació d'independents amb 5 regidors, que encapçalava José Martínez, el qual va ser alcalde al no posar-se d'acord PSOE i PCE. L'any 1983, Martínez encapçala una candidatura, identificada con Socialistes independents, de la qual vaig formar part. En les eleccions autonòmiques, que es cel·lebraven simultaniàment, demanavem el vot per al PSPV-PSOE, del qual no erem militants. La nostra candidatura va guanyar, obtinguent 5 regidors, y Pepin va tornar a ser alcalde, amb el vot del regidor del PCE, però no amb el que va traure el PSPV-PSOE.
Podeu consultar els resultats electorals al nostre poble en l'enllaç adjunt.
http://www.pre.gva.es/pls/argos_elec/DMEDB_ElecMunicipios.informeElec?aNMuniid=46251&aVLengua=v
En eixa legislatura és quan algunes de les persones que estaven a la candidatura ingresen al PSPV.
Així que a Vallada poca responsabilitat es pot atribuir al PSOE del que s'ha fet o deixat de fer.

10 comentaris:

  1. A les hores cal dir, que en les primeres eleccions municipals a Vallada, el PSOE i el PCE si que tenien signat un acord per a repartir-se la alcaldia a lo llarg de la legislatura, mes algú es va equivocar en el vot, errada que sempre ha segut carregada a les esquenes del tio Cano, quedant empatats a vots el dos candidats, per lo que va governar la llista mes votada, que integrava en ella a totes les forces que no eren de esquerres de per aquell temps, caldria dir que eixe moment va marcar el inici de la caiguda de la autentica esquerra al poble.

    ResponElimina
  2. Pues el mateix partit que estava mentre es va construir a finca Ubeda, es el que ha deixat a Vallá endeutá. El PP, no ni ha faena ni haurá, pero diners pa els que están chuplant del pot si ni han. mira els llibres de festes, política conservadora, que no mira avant. Si vols viure en els anys 70, viu tu. Pero dixa que Vallá evolucione. I ixes tecniques de captar vots del PP que deurien ser denunciables. Si o si, en el partit que siga. Es impresentable.

    ResponElimina
  3. Bon dia,dirli a Marina que ole el escrit que a posat y moltes gracies per recordarli a alguns algunes dudes.MOLTES GRACIES MARINA.DE UNA VEINA TEUA QUE T'APRECIA.

    ResponElimina
  4. Supose que en els arxius de l'Ajuntament estara la data en què es va decidir eliminar “El Llavador”. Per cert algú sap on van anar a parar les gegants pedres que ho formaven?, i sobretot el cano que la regava, si no recorde malament s'assemblava a una enorme boca de lleó.
    Sens dubte la persona que va escriure el comentari desafortunat no esta molt documentat i dóna motiu al fet de que tornen a la llum fets del passat de Vallada.
    També et done les gracies per la teua memoria.

    ResponElimina
  5. Vaig vore en una visita que vaig fer a la casa del retor fa uns 10 anys, al corral, el cap del lleó que era del llavaor.Jo no ho vaig coneixer, peró comentant-ho amb el retor m'ho va confirmar.

    ResponElimina
  6. Que casualitat no? Com aniria a para allí?

    ResponElimina
  7. Va anar a parar allí pel túnel de La Torre. Van agafar el cap, el van portar al Castell nugat en la baroma del bou, i pel famós i mai vist túnel de La Torre el van baixar des de El Castell a la Casa Abadia.

    Al final el lleó va acabar marejat, i es va quedar a ca el retor on va trobar consol i ajuda.

    Com sabeu en este poble mai han anat agarrats de la ma el poder polític i la esglèsia, sempre han anat cada u a la seua, lo normal vamos. Lo normal en un poble d'un estat aconfesional com Vallada.

    ResponElimina
  8. Jo vaig vore al lleó, después d'eixir del túnel de la Torre, fent-se un café i unes pastes en el Fenced, ja que el Chamber estava tancat, antes d'anar a ca el retor.

    "Pa recuperar forçes" em va dir.

    ResponElimina
  9. Cuando Fernando Giner puso otra vez la fuente de San Bartolome por entonces se decia por el pueblo el tio la quita el sobrino la pone el pueblo la paga

    ResponElimina
  10. El llavador es va derrocar l'any 1975, al mateix temps de la demolició de la finca hon era el antic bar de Rogelio, després del Ferrer i després de Paco Peiró. Actualment la finca de Ruralcaixa.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.