divendres, 6 de maig del 2011

Presentació de El secuestro de la democracia

Ahir es va presentar a València, en el saló d'actes del Jardi Botànic, justet al costat d'on el Partit Popular celebrava l'inici de la campanya electoral, el llibre El secuestro de la democracia: corrupción y dominación política en la España actual, dels professors universitaris José Antonio Piqueras, Antonio Laguna, Francesc Andreu i Antonio Alaminos. El passat diumenge El País en publicava una interesant resenya.


Els presentadors van ser Marc Baldó, professor d'Història Contemporània, i Josep Torrent, delegat de El País a la Comunitat Valenciana. També hi van intervindre tres dels autors, Piqueras, Andreu i Laguna.


El llibre analitza el que anomenen "anomalia democràtica valenciana", que és molt més que una anècdota sobre desviació i abús de poder o finançament il·legal; suposa la creació d'un sistema que, descansant sobre les institucions democràtiques, es serveix de mecanismes irregulars: clientelisme, corrupció política, control dels
mitjans de comunicació, populisme que identifica al Partit Popular amb l'esència valenciana; per a establir una hegemonia destinada a prolongar-se en el govern mitjançant condicions que alteren el joc de la competència entre els partits polítics i, en conseqüència, les condicions de participació i la democràcia mateixa.


Les pràctiques irregulars, denunciades i en mans dels jutges, no han tingut apenes incidència en l'electorat. Per això el títol de la resenya publicada en El País: Por qué gana siempre el PP. I les respostes s'agrupen en les cinc parts del llibre: la corrupció com eina d'hegemonia polític, el clientelisme com forma de dominació política, neopopulisme: el partidisme dels mitjans de comunicació, el populisme com estratègia de comunicació i les claus sociològiques del domimi electoral del PP.


Una de les referències constants és la de l'Itàlia de Berlusconi....

Crec que el llibre dona moltes claus per analitzar el que ha estat la hegemonia del Partit Popular també al nostre poble.


Us el recomane!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.