diumenge, 26 de juny del 2011

La dimensió lingüística del control social


Diu Tony Judt, en “Algo va mal”, que “no pensarem d’altra forma si no parlem d’altra forma”.  Aquesta frase tan simple està carregada de raó. El llenguatge, i el significat de cada paraula, és una de les maneres de control social més antigues i més exitoses. En la nostra societat actual hi ha mitjans molt més poderosos que mai, en tota la història de la humanitat, per a dir-nos què hem de pensar i com hem de fer-ho. A més s’utilitza un llenguatge farragós i complicat per dissuadir-nos d’entrar en detalls dels problemes que ens afecten greument. Especialment l’economia i les seues implicacions polítiques. 

Competitivitat, flexibilització, racionalització, disfunció, mercats, etc. són paraules que amaguen falsos significats, mentida, abús i injustícia. Es parla fort de l’augment de la competitivitat però s’abaixa la veu quan s’explica que serà exclusivament reduint els cost del treball. Es parla de flexibilització empresarial quan es refereixen als acomiadaments. Parlen de racionalització del sistema de pensions per a dir que van a baixar les prestacions i augmentar l’edat per a tindre dret. Parlen de disfunció quan caldria parlar de lladronici i corrupció. I els mercats als quals estem sacrificant el benestar, el present i el futur, és la paraula darrere de la qual s’amaguen els grans capitals financers de sempre que han sotmés la política al seu control.

Els ciutadans som els que paguem però és un grup de privilegiats els que decideixen què cal fer. Per a poder pagar el deute cal rebaixar salaris i despesa social, sanitària i educativa i, al mateix temps, incomprensiblement, es lleva l’impost de patrimoni, el de successions i es manté el tipus impositiu més baix d’Europa per a les rendes més altes. Per la supervivència del sistema de pensions s’augmenta als 67 anys l’edat de jubilació i es retallen les prestacions i, al mateix temps, incomprensiblement, rebaixen les
cotitzacions dels empresaris a la Seguretat Social. Pareix ser que nosaltres, pobres ciutadans ignorants, hem d’entendre que tot això és necessari pel nostre bé. Qui som nosaltres per a posar en dubte el que diuen persones tan sabudes? Si no som capaços ni de comprendre res del que parlen!! A nosaltres només ens cap tindre fe. 

Els revolucionaris francesos de 1789 van entendre la importància del fals significat de les paraules des del primer moment. Una de les primeres coses que van fer va ser elaborar un diccionari propi per al “llenguatge de la llibertat” que estrenaven. Un d’ells, el periodista Loustalot, deia al seu diari que “el mal ús de les paraules és des de sempre un dels mitjans més eficaços per esclavitzar els pobles”. República, nació, revolució, llibertat i igualtat foren paraules que van adquirir uns significats desconeguts fins aleshores, que van alimentar la revolució que va canviar el mon. 

També el 15M està deixant al descobert moltes de les paraules-disfressa que s’empren per a dir coses sense que ens assabentem del que estan dient-nos.  “No és una crisi, és una estafa” o “No falten diners. Sobren lladres”, són eslògans, que qualifiquen justament el problema econòmic que estem patint, i pagant injustament, amb reformes laborals draconianes. D’ací el crit de "la patronal nos quiere esclavizar" o aquest altre de “manos arriba esto es un contrato”.

 “Lo llaman democràcia y no lo es” deixa al descobert la baixa qualitat democràtica del nostre sistema polític emfatitzat, més si cap, pel nom del moviment que exigeix  “Democràcia real ja”. Als que acusen de violents al 15M els diuen que “violència és cobrar 600 euros”. I als polítics que s’atribueixen la representació “del poble” perquè els ha votat, com a molt, una tercera part dels votatns els diuen “que no! que no! que no ens representen!” o “Zapatero, lacayo de los banqueros” per la defensa que està fent dels privilegis de les grans fortunes i del capital financer. A canvi, i per a pagar la festa dels poderosos, una pancarta diu: "Se vende: Estado del Bienestar".
Iron Maiden

10 comentaris:

  1. VIOLÈNCIA són els barris-gueto segregats per sous
    VIOLÈNCIA és el sistema educatiu i els barracons...
    I després diran que érem 3 o 4...

    ResponElimina
  2. Esta situacio la han creat els dos grans partits que no volem tocar cap del privilegis que tenen els politics en este pais. I aixo es un problema perque ningu d'ells mos representa. Cuant un politic siga del partit que siga porta molts anys en eixe mon ja no sen recorda de lo que val un cafe, ni lo que val el recibo de la llum, o lo que costa plenar el deposit per anar a treballar. Tenen que cambiar molt les persones per millorar el estatus de tots.

    ResponElimina
  3. En primer lloc, felicitar a Iron Maiden per el exemple tan significatiu de la seua redacció, moltes paraules per a no dir res.

    REFORMA LABORAL DRACONIANA. Queda acollonant, no mes de llegir-ho m'acovarde. Però, que ha canviat. Els mateixos sindicats diuen que no ha valgut per a res.

    COMPETITIVITAT, FLEXIBILITAT, .... Al remat el que vol tothom es gastar el menys possible quan va a omplir la cistella. Al remat el que fem es destruïr la nostra pròpia economia. Estem comprant articles que es fabriquen a preus irrisoris. Però la majoria de la gent mira per els seus interesos. Hui, ja no té solució. Els xinos son els que pagen les nostres pensions, carreteres i al aturats. Com ho soluciones.?

    COMPETITIVITAT, ajustar els costos de producció per a que els producctes tinguen un valor añadit (Diseny, innovació, ...)

    FLEXIBILITAT, el que es juga les seues castanyes i les dels seus fills no es pot vore en un moment donat de crisis en la situació de pedre-les. Segurament, en eixir de la crisis será el que torne a crear llocs de treball, clar està, si no ho ha perdut tot.

    En conclusió, es clar que el sistema capitaliste no es el millor sistema económic que hi ha, però es el que tenim. D'aquesta crisi o d'alquna que vindrà segurament el sistema por ser canvie. Però sempre que siguem els homes (humans) qui apliquem qualsevol sistema hi haurà beneficiats, i en consecuència perjudicats.

    ResponElimina
  4. VIOLÈNCIA és el gènere reglat per les institucions
    VIOLÈNCIA són hipoteques, pòlices, pensions
    ;-)

    ResponElimina
  5. És molt difícil en l’espai d’una quartilla explicar tot el que diu l’anònim de les 0:04 en l’article que només volia fer referència a “com” es diuen les coses per a que no pareguen el que són en realitat, per a fer-nos creure que no hi ha més solució que la que està prenent-se. I no és així.
    Les mesures que estan prenent ens enfonsa més en la crisi. Sols afavoreixen a les grans empreses i al capital financer, aquells que a penes paguen impostos i evadeixen tot el que poden a paradisos fiscals. Retallades de pensions, de salaris de funcionaris i treballadors en general i més facilitat per acomiadar, redueixen la capacitat de compra dels ciutadans i açò incideix directament en les petites i mitjanes empreses que produeixen per al consum interior, no per a l’exportació. Aquestes empreses són les que creen més del 80% de l’ocupació, i es veuen obligades a tancar i acomiadar als treballadors perquè els seus productes no tenen eixida. L’atur rebaixa encara més la capacitat adquisitiva i converteix la crisi en una espiral destructiva.
    No cal ser economista per a veure la lògica de les coses. Si estem endeutats hi ha dos maneres de fer front al deute: retallar despeses i augmentar ingressos. Retallar despeses ens perjudica a tots, especialment als d’economia més dèbil. Augmentar ingressos ens beneficia a tots i només perjudica, molt poc perquè els sobra molt, als econòmicament forts. Malgrat la ximplesa de l’assumpte només apliquen retalls a la despesa sanitària, educativa i social, mentre no hi ha cap intenció d’augmentar impostos i, a més, renuncien en plena crisi a ingressos com l’impost de patrimoni o de successions.
    Pot fer-se d’altra manera? Doncs sí. Sense canviar el sistema capitalista. Només exigint democràcia real, justícia social, redistribució de la riquesa mitjançant la tributació progressiva, que la banca es faça càrrec dels seus errors i que els corruptes vagen a la presó. Ací et deixe un parell d’enllaços on s’expliquen els problemes i les solucions alternatives a la que presenten com l’única possible.
    http://www.attac.es/
    http://www.vnavarro.org/index.php?lang=CA

    ResponElimina
  6. Partit SOCIALISTE I OBRER....

    ResponElimina
  7. partit popular...., aixo es lo que heu fet sempre aprofitarse del pobre poble desgrasiat per tindre el poder.

    ResponElimina
  8. Como planteamiento teórico, IRON, está muy bien, pero la realidad es que en los últimos dos años, cuando en zonas de España, con más dinamismo (movimiento de capitales, donde los inversores arriesgan su capital para ser cada vez más ricos, o pobres, si lo pierden), después de haber iniciado movimientos de inversión el señor ZP sale en televisión para anunciar el aumento de impuestos. En consecuencia, la inversión se paraliza y el capital queda a buen recaudo hasta más ver. Esto ha pasado dos años consecutivos. Y por lo tanto, puestos de trabajo que se hubieran creado, al garete.

    Ten en cuenta IRON que el capital tiene muchos recursos para escapar. Las sociedades tributan al 20% los primeros 300.000 € -25 % el resto, mientras que un mil eurista ya tributa al 20%

    En conclusión, si el capital no tiene claras las reglas del juego, y no tiene seguridad de que no van a cambiar (como con las energías renovables) no habrá puestos de trabajo.

    ResponElimina
  9. M'agrada Vicenç Navarro perquè no parla per parlar. Tot el que diu va acompanyat de dades verificables d'organismes oficials. Respecte als impostos, mira el que diu comparant països gens sospitosos d'antisistema ni amb problemes econòmics. (Pots llegir tot l'article en: http://www.vnavarro.org/?p=4640 )
    Els països del nord d’Europa, de tradició socialdemòcrata, són els països que tenen major càrrega fiscal (la de Suècia, Dinamarca, Noruega i Finlàndia és equivalent al 47%, 48%, 42% i 42% del PIB, respectivament). També són els que compten amb una major progressivitat de tal càrrega, de manera que són els que tenen menys desigualtats socials a Europa. Aquests elevats ingressos s’inverteixen en les infraestructures socials i físiques, creant ocupació, bé a través dels serveis de l’Estat del benestar, bé a través de serveis que faciliten la integració de la dona al mercat de treball (el que vaig cridar al seu dia el quart pilar del benestar; és a dir, escoles d’infància i serveis domiciliaris), augmentant l’ocupació. Com a conseqüència d’això, són països amb elevadíssimes taxes d’ocupació (Suècia, 72,2%; Dinamarca, 75,7%; Noruega, 76,8%, i Finlàndia, 68,7%) i baix desocupació, molt menor que la mitjana de la UE-15 (9%).
    Els països del sud d’Europa estan en el pol oposat. Són estats que han estat governats històricament per les dretes i les esquerres governants de les quals han tingut en les seues àrees econòmiques una orientació escassament keynesiana. Com a conseqüència, tenen una càrrega fiscal molt baixa (Espanya, Grècia i Portugal tenen una càrrega fiscal del 33%, 31% i 36% de PIB, respectivament, havent-hi inclús descendit enguany al 30% a Espanya, el més baix de la UE-15), una gran regresivitat fiscal, unes enormes desigualtats (les majors en la UE-15), un Estat del benestar subfinançat, una taxa d’ocupació molt baixa (Espanya, Portugal i Grècia tenen unes taxes d’ocupació del 59%, 61,3% i 66%, respectivament) i una desocupació elevada, major que la mitjana de la UE-15.

    ResponElimina
  10. La nostra aportació: http://www.elimparcial.es/contenido/85085.html

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.