dijous, 16 de juny del 2011

SÍ AL VALENCIÀ


Amics i amigues. Després de l'èxit de les concentracions de dijous i dissabte cal que continuem exigint la retirada del decret de la Conselleria d'Educació que elimina les línies en valencià. Ens consta que en el marc intern del PP s'ha creat debat sobre la conveniència o no del decret en els termes actuals, tot i que continua ferma la decisió d'aprovar-lo el més ràpid possible, possiblement el 29 de juliol. Hem aconseguit generar debat, i no tenim cap dubte que la retirada del decret és un fet més que possible. Hem de continuar treballant plegats. Per tot això, el proper dissabte Escola Valenciana de forma unitària amb la Plataforma per l'Ensenyament Públic convoquem una manifestació a València (18h, Plaça Sant Agustí), amb el lema NO A LES RETALLADES, SÍ AL VALENCIÀ

Què podem fer?

1 Reenvieu un correu electrònic amb el cartell de la manifestació als vostres amics/gues indicant que vosaltres anireu a la manifestació.

2 Feu disfusió de l'esdeveniment al facebook: comparteix al teu perfil i convida als teus amics i amigues


Moltes gràcies!

Guanyarem: Sí al Valencià

19 comentaris:

  1. QUIÉN A DICHO NO AL VALENCIANO? NO LO ENTIENDO, LO QUE YO HE ESCUCHADO ES QUE AHORA EL VALENCIANO PASARA A SER OBLIGATORIO JUNTO CON EL CASTELLANO Y EL INGLES,PASANDO MUCHOS COLEGIOS QUE NO LO TENIAN COMO LENGUA OBLIGADA A TENERLO. EL PROBLEMA CREO QUE VIENE PORQUE YA NO EXISTA UNA LINEA EXCLUSIVA DE VALENCIANO,PERO, LUEGO HACEN ENCUESTAS A LOS PADRES DE ALUMNOS DE LAS ESCUELAS Y EL 80% DICEN QUE PREFIEREN ANTES EL CASTELLANO PARA SUS HIJOS QUE EL VALENCIANO,INCLUSO ESCOGEN ANTES EL INGLES QUE EL VALENCIANO. lO SIENTO PERO ME LO TENDRIAN QUE EXPLICAR MUY BIEN,SI NO ,SEGUIRE CREYENDO QUE EN EL FONDO ES TODO POLITIQUEO...

    ResponElimina
  2. això això, que m'ho expliquen a mi també, o també seguiré pensant que preferir el castellà al valencià és tot per politiqueo...

    ResponElimina
  3. Qui no vulga aprendre valencià que se'n vaja a Madrid.

    ResponElimina
  4. Hi ha que lluitar pel Valencià i deixar-se de tonteries. I això qui no vulga aprendre Valencià que se´n vaja a Madrid, però que no ens foten als Valencians de veritat.

    ResponElimina
  5. Anem a vore:

    a) si saps parlar més d'una llengua, es molt facil aprendren més

    b) en 2011 no puc viure sense parlar anglés, pero xinoooo??

    c) els xiquets de la linia en valencià trauen millor notes (dos idiomas, mejor que uno!!)

    d) mon pare, uns 70 anyets, sí que té un problema i gros: pensa en valencià i te que escriureu tot en castellà, això t'agrà més?

    e) diuen els mestres que lo que passará será que amuntonaran xiquets en clases de 35 i no de 20-25 com ara

    f) el 33'3% no es mínim sino máxim, i aixó vol dir que no fa falta arribar, pots mesclar els idiomes segons el poble, els mestres, o lo que siga menester, sobre tot sentit comúuu

    Conclusió: igual resulta que el tema del valenciá no es el més important pa ells, perque aixina nop fa falta tant de mestre, i tindran més dinerets pa ... lo que siga més precís !!?
    Pa mi sí que s important, perque a poc a poc anem arrere i el castellá ja esta per tot, no fa falta que tape el poquet de valenciá que parlem i voldriem escriure tamé

    JO SÍ QUE ANIRÉ A VALENCIA, A FER PILOT, QUE ENCARA DIRAN QUE EREN QUATRE GATS
    En canal 9 no sé, pero com a mínim vindrá alguna de ca Wayomin, la Thais o la Ussun, que el xino está de moda

    ResponElimina
  6. a) ..,
    Sense estar d'acord amb tu, si es fàcil qin problema hi ha.

    b) ...
    Segurament el farà falta també si el que vols es dirigir-te a un mercat inmens, amb miles de milions de persones. Però la veritat és que al 90% del que sens a la ràdio, als fils musicals, ... Es anglés.


    c) ...
    Con esta lógica, mejor tres que dos.

    d) ..,
    Lo més llunt de les meues intencions es ofendre, però segurament a ton pare li resulta difícil escriure el castellà també. Per desgràcia com tota la gent del poble als 8 o 9 anys deixaven l'escola per posar-se a treballar. No obstant, hi han escoles d'aduls des de fa més de vint anys. Lo que em fa pensar que et preocupa més a tú que a ton pare.

    e) ..,
    Si no ho tinc molt mal entés, hi han consells escolars i reglaments per a complir.

    f) ...
    No tinc molt clara la teua exposició. Però gràcies a esta llei, TOTS els xiquets de la Comunitat Valenciana coneixeran el Valencià.

    ResponElimina
  7. A l'últim anònim.

    a) Sense estar d'acord amb tú, si és fàcil quin problema hi ha.

    b) El principal problema no és l'anglés ja que la gent sol desenvolupar-se socialment en castellà.

    c) "Con esta lógica, el castellano se impone más al valenciano"

    d) Mon pare i ma mare es van deixar l'escola cap als 12 anys, i sí saben escriure en castellà. I sí, no els importa no saber escriure ni llegir en valencià per què el govern autonònim no ha volgut fomentar el seu ús.

    f) No tinc molt clara la teua exposició, però gràcies a aquesta llei és produirà un increment de l'ús del castellà a les relacions socials en declivi del valencià.

    ResponElimina
  8. El tema del valenciá s´explica de una forma molt clara. IDENTITAT. Tot aquell que no sent el valenciá com a propi, no es valenciá. I sé que estes declaracions serán causa de polèmica, pero algú tindrá que dir les coses clares de una vegada. I em deixe les justificacions per a després, perque durá cua, supose.

    ResponElimina
  9. Jo estic d'acord amb el tio canya, a València capital moltes falles i molt valencians, però a les falleres majors ja es ve justet aprendre "senyor pirotectic, pot començar la mascletà" és l'unic que saben dir després és tot "es muy emotivo, muy bonito, una se siente orgullosa de ser valenciana, nuestra tierra es la mejor del mundo..." però tot en castellà, clar.
    EN VALENCIA TENS QUE PARLAR CASTELLA SI VOLS QUE T'ENTENGUEN!!!

    ResponElimina
  10. Si es que no fa falta anar-hyi a Valencia capi, sols tenim que vore Canal9 (em pica el.....). Jo he visgut en Valencia capital, la típica situació de "hablame en cristiano". S´hi imagineu una contestació així, anant a França, Anglaterra, Alemanya, etc, que sigau vosaltres que digau aixó a un natiu?. La meva opinió, els de dretes mai han vullgut que açi hi haga una cultura i una llengua propia, i perque no, dominant, perque es "per natura". LO que no es natural aquesta convivencia. O som o no som valencians!!!.

    ResponElimina
  11. I els que , per raons diverses, no saben parlar el valencià, i viuen a la nostra comunitat, tenen la obligació moral, històrica i lingüistica de saber parlar-lo. I fins que no hi hagen politics que no tinguen clar este tema, mai ens aclarirem. UN exemple, els de dretes, apenes si el utilitzen, ni en mitins ni en actes oficials. Pero els de esquerres, i més concretament el PSOE, en la persona del seu lider Alarte, tampoc el ha utilitzat. Em donava vergonya ajena escoltar-lo, com se li plenava la boca demanant el vot, en castellá. Aixó si que m´ha dolgut en l´ànima.

    ResponElimina
  12. Els que, pobrets meus, encara s'atreviu a defendre el model trilingue haurieu de vore on han arribat totes les estratègies del brillant Conseller Font de Mora: a colocar a la Comunitat com la pitjor d'Espanya i una de les pitjors d'Europa en educació.

    Els nostres xiquets trauen els pijors resultats en tots els examens de les enquestes internacionals, i no crec que siguen més burros que els d'Euskadi, que està en les primeres posicions.

    La diferència és la inversió. Que ningú s'enganye, amb els pressupostos actuals és IMPOSSIBLE que s'ensenye anglés en l'educació pública amb aules de més de 30 alumnes, això ho sabem tots els que donem llengues.

    D'altra banda el joc del 33% està posat amb molta mala llet. T'explique: en l'actualitat hi ha professors amb coneixements d'anglés per poder donar aproximadament el 10% del temari en anglés. Només el 10%.

    Com que tots sabem quina és la situació del valencià enfront del castellà... et pots imaginar en quina llengua es donaran les classes (la llei també preten el control dels consells escolars per part de la Conselleria):

    33% valencià / 10% anglés (i mal) / 57%castellà

    Eixa és la trista realitat. Qui no vulga veure-ho que no ho veja, però així estem.

    Vos recorde que dos dies abans de les eleccions el Molt Honorable Camps deia que mai hi hauria Copago a la sanitat, i ara ja parlen d'ell. Va dir que invertiria en educacií pública, i ara ja ha dit que només invertirà en concertada i privada...

    I ara voleu creure-vos la idea de Font de Mora?

    El Rus va dir: Vos portaré la platja a Xàtiva!...

    ResponElimina
  13. Manolo G., crec que ha estat una exposició fantastica!. M´agrada molt que la gent aporte dates. I creume que comulgue amb les teves idees, pero dime, que penses de la postura del PSOE?. No creus que estan fent-li el llit al PP en aquest tema?. No creus que han abandonat fa temps la idea de una Comunitat Valenciana que parle primer que res Valencià?.

    ResponElimina
  14. El PSOE Valencià fa temps que per a mi va deixar de ser un partit polític i es va convertir en una trista ombra que vaga per ahi mirant-e a l'espill i que, a poc a poc, va perdent la imatge que voldria veure reflexada, que no sap quina és.

    Al pp valencià li fa el llit, l'esmorzar, el berenar i altres coses que no vull dir...

    Però no et preocupes, li queden un parell d'eleccions per convertir-se en un partit residual a València. Altres li passaran per l'esquerra, per la dreta, pel centre i per damunt.

    Ahir vaig veure parlar al seu portaveu a Les Corts, i encara estic sentint vergonya aliena del discurs que va fer el Sr Alarte. Mira que Camps és un polític de baixa estopa, sense carisma i funest, doncs així i tot li va pegar un repàs a Alarte.

    Eixe és el PSOE, que després de perdre més de 150.000 vots a la Comunitat, segueix apostant per Alarte y sus nubes.

    Conste que res té a veure això amb algunes agrupacions locals, en part la del nostre poble, a la que vaig votar. Encara que crec que eixes agrupacions haurien de despenjar-se clarament del seu "partit" que és un molt mal partit. En tots els sentits de l'expressió.

    Una abraçada

    ResponElimina
  15. Hola!
    a l'anònim de les 2.4o:
    mon pare parla i escriu perfectament el castellà, fa càlculs numèrics de cap en una velocitat increible i no va estudiar per a ser mestre perque era el major de 4 germans, per això va anar a l'escola nocturna amb un tal don antonio o similar, no sé, en el carrer santa rosa-campanar, escoles velles

    si penses en una llengua seria normal que trobares normal, lògic i habitual escriure ho tot conforme va ixint-te del cap i no haver de pensar: "men vaig a aixètiva, que no mesperen a dinar els meus fils" i haver d'agafar un paperet i posar: "me voy a Játiva a pasar la itv, no sé si vendré a comer, no me esperéis" amb tots els accents que toca, saps? si li hagueren fet vore que pot pensar i escriure en la seua llengua de manera natural, no li passaria

    es això lo que volia dir: el castellà és genial, m'encanta poder parlarlo, i anglés, francés o xino si convé, pero els xiquets de hui en dia fan faltes a cabasos i s'entenen, tampoc pasa res, hi ha correctors...
    el que han de tindre es la sensació que aprenen tot el que necessiten per a viure en 2011, per pensar, parlar, entendre lo que veuen per internet, molt en anglés, pero també molt en valencià, catalá, francés, portugés, italiá i en castellà!!! som espanyols i aixó dona moltes oportunitats per a anar a sudamèrica, EEUU...

    M'agradaria que el plurilinguisme fora de veritat, que tot el mon puguera canviar d'idioma sense problemes, que posares la tele i les películes es vegeren en original, sentir la veu dels actors anglesos i llegir poquet els subtituls...
    si de veritat volgueren ensenyarmos anglés ho farien, no cal doblar-ho tot al castellà ni tampoc al valencià (una pena per actors de doblatge, que al poble hi ha algun excelent...)
    Som europeus o no??
    Vivim en un mon global o no?
    Cada ú té dret a ensenyarse la seua llengua i triar el moment de gastarla o no?

    Per què volen llevarmos les classes de 25 xiquets ben atesos i posarne 35 al muntó?? només diners??
    això a mi no m'importa tant,igual soc massa fava, pero sí que vull que parlar en valenciá, enviar escrits a l'administració, anar a un juí i parlar normalment, etc... siga NATURAL !!!
    i que no tinguem vergonya de ser valencians quan venen els forasters de madrit o d'aon siga,canviant de llengua perquè ho diguen ells i no quan jo vull, m'entens ara millor??

    M'agraden les llengües, estudie lo que puc, poquet, pero ho intente, i no renunciaré a cap, sobretot a la meua, els meus uelos me l'han regalat i jo vull lo mateix per als meus fills!!!
    l'estat o l'autonomia ha de cumplir i donar als jovens oportunitats de veritat, hi ha molt de paro, mos han de preparar bé, és un dret, ho diu en la constitució i estatut, llei de nosequédelvalenciá bla bla.
    Pa qué volem la llei si no la complim?
    si volen plurilingues, genial, pero fan falta dines i preparar mestres, que s'ensenyen idiomes, aixó no es de hui pa demà, no?
    si d'ací 3 anys va bé, genial!!! pero no es excusa per a fer de 90 alumnes 3 grups de clase i no 4 com ara, segons diuen ekls que treballen en el tema
    Per tot aixó, per llevar algunes televisions en ple segle 21, per escatimar en cultura, en llengua i en saber estar normal en valenciá...ens vorem en la mani!!
    NATURALMENT, EN VALENCIÀ!!

    ResponElimina
  16. M´alegrat molt de llegir els comentaris de Manolo G. el tio canya i l´últim/a anònim/a...
    És un orgull saber que a Vallada el nostre poble encara queda llent que raona bé, que s´explica correctamen i que no diu bafanades. LA LLUÏta dela VALENCIÀ CONTINUA!!!!! ÀNIMSS!!!

    ResponElimina
  17. Gracies Anònim de les 15:21. De debó, a Vallada hi ha mes gent que pensa com nosaltres, molta més de la que creguem. Per a Monolo G., fa temps que el PSOE m´ha decepcionat, cuasi , no sé si recordes a alló que deien de NUCLREARS NO, u OTAN NO. Després, es varen cagar damunt, i ara, ja veus, els alemanys ja ho han posat en práctica. Ha plogut molt, jejej. Pero sobre el PSOE de Vallada, voldría comentar que la linea es molt pareguda al valencià, no hi ha un líder sòlid i amb carisma, es pacta amb la extrema dreta (per ami Perales ho es) i no es veu un signe de recuperació, I que volem, al final, la gent sense cultura politica, doncs vota al partit mes conegut, estétic o corrupte. Mai comprendré com es possible que en aquest pais es permeta presentarse a gent imputada (siga Camps, siga fabra o siga qui siga) i damunt, guanyen les eleccions!!!!!!. Fa falta gent que espente.................

    ResponElimina
  18. tens tota la raó...
    psoe=centrals capitalistes!

    ResponElimina
  19. Crec que el valencià no deuria estar renyit en ninguna llengua, quan més idiomes es dominen millor, serem més competents, no?

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.