dijous, 21 de juliol del 2011

Aus al nostre poble (VI)

El Mochuelo - Mussol comú - Athenea noctua

“Cada mochuelo a su olivo” és una expressió molt utilitzada per a tancar una jornada tant de dia com de nit, i donar a entendre que ja és l’hora que cadascú vaja a sa casa; però no és una expressió feta a l’atzar, si no més bé està basada en el fet què són les oliveres velles i amb forats, aquelles que aquesta menuda rapinyaire nocturna tria per establir el seu niu.

El Mussol és una rapinyaire nocturna d’uns 25 cm de longitud que pertany a la família Strigidae. Com la majoria d’aus d’aquesta família té grans ulls d’iris groc. És d’estatura redoneta, i amb una plomatge marró amb taques blanques, amb les ales curtes i arredonides.

La seua alimentació es basa principalment en menuts rosegadors (ratolins, musaranyes, ..), insectes grans i fins i tot aus menudes.

El Mussol és un au comuna a tota Espanya, i al nostre poble també. Fàcilment podem escoltar-la al cap-vespre si ens situem prop d’algun bancal d’oliveres, on de segur moltes vegades hem escoltat un crit que ens recorda a un gat menut, però podem asegurar que eixe crit pertany a un mussol.

Aquest any 2011, la Societat Espanyola d’Ornitologia a triat una rapinyaire nocturna com au de l’any, per tal de fer una veu d’advertència davant la situació de regressió en la que esta troba aquesta au. Aquest any, el mussol reclama les mirades de tots, però especialment del món rural, ja que la situació a la que s’enfronta actualment es deu principalment als canvis en l’agricultura.

Al llarg de molts anys el mussol ha estat un aliat de l’agricultor, ja que lluita contra les plagues de ratolins i llagostes de forma natural, evitant els costos dels plaguicides que tant de mal estan ocasionant-li, directe e indirectament, ja que acaben amb el seu aliment, i el poc que queda està contaminat químicament.


2 comentaris:

  1. També resulta curiós que siga el símbol de la filosofia, la reflexió i el coniximent en uns llocs i en canvi, per ací si diuen "quin mussol!" vol dir que algú està "apardalat", que s'ha quedat mirant i mirant... tan bonicos que són!
    Sabeu si s'han fet estudis sobre la seua intel·ligència??

    ResponElimina
  2. Doncs sobre la seua intel·ligència no sé massa bé quin tipus d'estudi s'ha pogut fer, el que si sabem és que s'ha estudiat el seu sistema de visió nocturna, tant per volar com per caçar en el foscor, i són vertaderes màquines nocturnes.

    d'altra banda només un comentari sense massa importància, però que cal rectificar: el simbol de la filosofia, la reflexió i la sabiduria no és exactament el Mussol, si no més bé el Brufol o Búho Reial.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.