divendres, 15 de juliol del 2011

Plantes d’ací: Conillets rojos


Veient la foto s’explica el nom popular de la Scrophularia sciophila, altra flor menuda que et sorprén quan la veus de prop. És una planta que viu a les fissures de les roques calcàries, on manté tot l’any les seues tiges lignificades i les fulles profundament dividides. Podeu trobar-les a principi de la primavera, per exemple, a l’ombria del castell o a la senda  el banquet, sobre la roca nua, aprofitant qualsevol foradet o clevill.

Per augmentar el tamany clica sobre la imatge
 La flor és molt original, amb la corol·la formant un tub molt obert, per permetre l’entrada dels insectes pol·linitzadors que busquen el nèctar  que hi ha  a la base de la corol·la. Les flors del conillets rojos tenen, a més, un altra particularitat. Són flors hermafrodites, és a dir, amb els dos sexes en la mateixa flor, però, a diferència del que passa normalment, la part femenina madura abans que la part masculina, de manera que quan els estams (la part masculina) ja són madurs, el gineceu (la part femenina) ja s’ha marcit. Aquesta és una de les estratègies que utilitzen las plantes per evitar l’autopol·linització, i hom diu que són flors proterògines. 

Si vols veure altres imatges o saber més sobre la Scrophularia sciophila: Menuda Natura

1 comentari:

  1. Molt interessant saber la història i explicacions de les plantes del terme, transmetre les tradicions és molt impòrtant, perquè poc a poc anem oblidant, ens fem més urbans, que també va bé, però tenim prou disc dur per a tot, no? GRÀCIES per la faena que feu!!

    M'agrada que conservem els noms de les coses que tenim tan propet, tan d'ací, perquè, per exemple, este matí he anat al museu de la Beneficiència (València) i volia comprar un clauer del Guerrer de Moixent per a fer un regal a uns amics que han vingut de visita.
    I sabeu què m'ha passat?? que un poc més i em puja la tensió al 25 !!!

    M'explique:
    A part del preu, (6 eurets a valència, 4€ a Moixent), en la vitrina hi havia uns colgantets i pendientes molt bonicos, de plata, però l'etiqueta posava, literalment:
    Pendientes y colgante del "guerrerito de Moixent"

    QUE FOOOOORT, què diu??? el GUERRERITO ???
    DE QUÈ VA AIXÒ ??

    si arribe a portar la càmara de fotos ho podríeu vore, bé, i els moixentins i moixentines, imagina't !!!

    Els CONILLETS sí senyor !!
    i el GUERRER també té dret a dir-se com es diu

    passeu un bon dia

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.