dijous, 4 d’agost del 2011

Aus al nostre poble: El Parany, práctica il.legal

Iaios, pares, familiars, amics i coneguts: qui no ha tingut, té o desitja tindre una cagarnera o un verderol o un paixerell en una gabieta minúscula a casa per “disfrutar” del seu cant?

Com a amants de les aus en llibertat, ens hem topat este cap de setmana amb un fet conegut i reconegut per molts al nostre poble, la caça amb Parany; metodologia de caça que no diferència un au jove d’una adulta, una mascle d’una femella, un au en època reproductora d’una que no ho està, un au protegida d’una sense cap figura de protecció, si no que simplement “envisca” les aus quedant immobilitzades i per tant fàcilment de capturar.

Nosaltres, estudiem i treballem per a poder conservar tot el nostre patrimoni natural, i més en aquest cas, les aus que ens envolten, i poder disfrutar d’elles en el seu medi natural, ens vegem obligats a fer un article denúncia d’aquesta PRÀCTICA IL·LEGAL, sancionable economicament (de 301 a 600€) i sabent que no anem a fer canviar d’opinió a aquells que la practiquen, però si podem evitar que futures generacions facen ús d’ella.

La nostra opinió, aixi com la de SEO-Birdlife, és que no es pot tolerar que es continuen realitzant activitats il·legals com el parany, que consistix bàsicament a atrapar aus quan es posen en els arbres-trampa impregnats amb pegament o envisc, impedint-los el vol, per a després donar-los mort esclafant-los el crani amb els dits o simplement capturar-los per tindre’ls a casa en una minúscula gabieta i sentir el seu cant. Per què opinem així? Doncs als fets en remitim:

· Al nostre poble actualment i per aquestes dates s’està practicant el parany, aleshores comencem ja per què s’està practicant una modalitat de caça il·legal;

· Seguim en que s’està practicant aquesta modalitat en plena època reproductora, quant mascles i femelles estan alimentant els seus polls i alguns d’aquestos comencen a emprendre els seus primers vols, i no existeix discriminació alguna en les captures;

· Podem seguir nomenant que es capturen especies de tot tipus, cagarneres, verderols, paixerells, gafarrons, abellerols, oronetes, cagamanecs, vencejos, tords, etc.. aleshores deixa de ser una modalitat selectiva (dubtem molt que hi haja algun paranyer alertant a les aus “no desitjades” de l’existència de la trampa);

· I tenim constància de les autèntiques masacres que es fan, amb un nombre de aus capturades entre 15 i 20, i fins i tot més; aleshores es pot considerar un mètode de caça masiu

El que no podem permetre és veure i sentir con algun conegut, amic o familiar fanfarroneja d’haver capturat 15 o 20 aus, entre elles la majoria cagarneres, sempre buscant les femelles, i no sentir cap tipus de temor davant les conseqüències, sabent que està capturant espècies en plena època de cria i amb un mètode il·legal, bé siga amb varetes enviscades als arbres, en rius o abeuradors.

Sentireu també que les aus que capturen i no són les desitjades es poden netejar i alliberar de nou, i de fet és veritat, nosaltres mateixos hem estat 3 hores este cap de setmana netejant un au atrapada en el parany, ¡¡¡3 hores només per una!!, penseu que algú que captura 15 o 20 aus netejarà totes aquelles que no vol?

També esta l'excusa típica de 'com és la meua propietat, faig el que hem dona la gana'. Aço es completament fals, ja que, inclús dins de la teua propietat, continua sent una tècnica il·legal de caça i 100% sancionable.

Pot ser amb açò obrim la caixa dels trons, pot ser molts no vullguen veure la realitat i ignorar el tema, i pot ser molts de vosaltres no esteu d’acord amb el que comentem, per que els vostres pares, familiars o coneguts són practicants del parany, però creguem que tenim el deure de denunciar públicament que s’està incurrint en la il·legalitat al nostre poble, i esta pràctica és sancionable per llei.


Mayra i Xavi (VerdeOscuroFoto.com)


Per a ampliar amb mes informació, dades i fotografíes d'aquesta lamentable técnica, hem disposat l'article COMPLET al nostre blog. Nomes cal que clickes al link:

http://verdeoscurofoto.blogspot.com/2011/08/el-parany-caza-ilegal-de-aves.html


7 comentaris:

  1. Jo mateixa, de xicotet, veia com ma uelo José fabricava aquest pegament per "anviscar". Recorde voreu com una cosa normal, però ara (que puc pensar) ho recorde i m'entra certa angoixa d'haver estat ahí i no haver fet res per evitar-ho.
    Teniu molta raó al dir que aquest article no va a fer canviar la pràctica il·legal del qui practica el parany. Els caçadors, què diuen estimar la natura com el que més (quan sent açò m'entra una risa...) es creuen els amos del món i de seguida et venen amb contes del que fan i del que no fan i de per què ho fan...
    En fi, que esperem que al menys, servisca, com vosaltres dieu, per a concienciar a generacions futures d'enviscadors potencials.
    Si volen sentir cantar un au, que es compren un hidding, no?
    Mol bon article Xavi i Mayra.

    ResponElimina
  2. Pròxim article: La caça fora de període, la caça furtiva, la caça amb cep, la caça amb llaç, amb verí, la solta d'espècies invasores per a caçar-les, etc... Ací n'hi han un fum de fills de pXXXX que podrien ensenyar-nos com ho fan.
    I què em dieu d'eixos que es pengen el porc senglar en el ganxo de darrere del "cuatro por cuatro" i van passejant-lo pel poble com un trofeu?
    Ah clar! Com és una tradició...
    Tenies raó Xavi, has obert la caixa dels trons...

    ResponElimina
  3. Estic absolutament d'acord amb el contingut de l'article denúncia i en compartisc la preocupació i la indignació. Crec que ja és hora que la gent bona, la gent formada, la gent culta, la gent sensible, la gent transgressora i transformadora, comence a prendre la paraula i comence a canviar este món cruel, banal i mediocre. I vull contribuir-hi modestament amb la meua perspectiva professional: només amb la sensibilització, la conscienciació i l'educació podrem començar a revertir tendències, hàbits i costums. Només l'educació combat la ignorància, que els savis antics consideraven el pitjos dels vicis. Només l'educació fa persones lliures i sàvies. Per això, i al costat d'aportacions valuoses i enormement interessants i útils com les que feu al bloc setmanalment amb les vostres entrades, torne a insistir en l'oportunitat i la riquesa d'eixides didàctiques a medi per a l'avistament i la identificació d'aus i de flora i fauna local, que poden complementar-se amb sessions i tallers d'educació ambiental i activitats ludicodidàctiques en el medi natural. Podeu comptar amb mi. Ànim, que el món està canviant i el podem fer millor!

    ResponElimina
  4. yee Xavi, k tal?? gracias por otro interesantisimo articulo!! pero una cosa, yo pensaba que el consell, a peticion del PSOE, habia desbloqueado la prohibicion de cazar con parany, no es asi?

    ResponElimina
  5. Per a Simó Colomer:

    UN ALTRA VOLTA T'AFILIES A ALGÚN PARTIT ECOLOGISTA, JA QUE EL TEU PSPV VA VOTAR A FAVOR EN LES CORTS VALENCIANES PER A LEGALITZAR NOVAMENT ESTA PRÀCTICA LEGAL EN LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE VALENCIA.

    AHORA VAS Y LO CASCAS!

    ResponElimina
  6. Hola Simó, primerament gràcies per les teues paraules, t'estem agraïts per elles i per el teu suport. En segon lloc comentar-te que ja tenim em marxa el procés de creació del Grup Local SEO, però com tot el tema burocràtic, el que més costa és el papeleo, i en això estem. Teni previst per al mes de setembre fer la presentació del grup, de les nostres intencios i de les activitats que volem fer, així que en poc de temps podreu tots disfrutar de les aus i de tot allò que ens envolta. esteru informats en tot moment dels actes.

    ResponElimina
  7. Anònim de les 12:00.

    De res! Ens agrada que la gent conega la veritat. En primer lloc, dir que tant el Consell, el PP, el PSPV, Bloc i APAVAL estaven d'acord en que la práctica del parany es legalitzara. Nomes EU i IPV estaven en contra d'aquesta practica.

    Per a mes dades i informacio:

    DIRECTIVA 2009/147/CE DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 30 de noviembre de 2009, articulo 5 (pots buscarla al google)

    I un post prou elaborat sobre la realitat del parany a la C.V.:

    http://www.mediterranea.org/cae/parany_cotino.htm

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.