divendres, 26 d’agost del 2011

Plantes d'ací: La murta


En temps de festa és obligat recordar la murta, (Myrtus communis L.), un arbust emblemàtic de la cultura mediterrània associat a moltes tradicions i costums festives. L’entrà de la murta, per exemple, és una tradició, en alguns pobles valencians, que consisteix en guarnir la calçada llançant murta fins formar un mantó verd que, al ser trepitjat, escampa el seu aroma per tot el carrer.  


Per als grecs la murta representava a la deessa de l’amor, Afrodita, i li atribuïen propietats afrodisíaques. Potser per açò els cristians van tindre prohibit el seu ús en les festivitats religioses  fins al segle XVII. Per als musulmans, en canvi, la murta fou un dels elements que Adam va portar del Paradís pel suau aroma que desprén (el nom castellà d’Arrayan ve de l’àrab “ar-Rayhan” o “Rihan” que significa “l’aromàtic”) i per la bona sort que dona, doncs pensaven que, per a que en una casa no falte l’amor i l’harmonia cal plantar murta a la porta o en un test al balcó o la finestra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.