dijous, 22 de setembre del 2011

Aus al nostre poble (XII)

Escribano palustre - Teuladí de canyar - Emberiza schoeniclus
Menut i semblant a un teuladí comú, poca gent es fixa en ell, en el teuladí de canyar.
Deu el seu nom en castellà “Escribano palustre” a les línies que presenten les trencares dels seus ous que s’assemblen a una escriptura; i el seu nom en valencià prové de la seua semblança al teuladí comú físicament, però d’un hàbitat ben diferent, el canyar.
A l’època de cria, el mascle presenta el cap negre amb una franja blanca al coll, i mentre que la femella presenta una coloració més terrosa i discreta. Després de l’època de cria, el mascle perd la coloració vistosa i queda present una coloració grisenca al cap.
Es tracta d’un dels paseriformes més amenaçats de la Península Ibérica ja que la seua població reproductora no supera les 400 parelles, és per això que va ser nomenada Au de l’any 2009 per SEO/Birdlife.
L’espècie s’ha vist molt amenaçada per el canvis en el pràctiques agrícoles, l’augment de l’ús de productes fitosanitaris i la mala gestió de les zones humides.
Al nostre poble, d’ací a uns dies podem trobar algun exemplar per la zona del riu, entre els canyars, buscant aliment. Ja que a l’estiu no es troben entre nosaltres, però amb una mica de sort, aquest any podrem tornar a gaudir d’aquesta au  al nostre terme. Però recordeu que necessita d’un ambient humit amb aigües netes i vegetació, per tant el llavor de tots contribuir en la seua recuperació.
Com sempre, mes al nostre blog: http://www.verdeoscurofoto.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.