dimarts, 27 de setembre del 2011

Nepotisme d’un, hipocresia d’altres


La política havia sigut sempre per als senyors i persones adinerades. Els llocs de poder s'utilitzaven per aconseguir privilegis i enriquir-se. Aleshores no calia cobrar per tindre un càrrec, cosa que funcionava també com un filtre, doncs els treballadors no podien dedicar-se a la política sense cobrar un sou. Va ser una victòria de la democràcia i de les classes treballadores aconseguir que hi haguera remuneració per a tots aquells que dedicaven el seu esforç a la cosa pública. Així qualsevol ciutadà podia ser elegit i viure amb un sou a canvi del seu treball polític. 

Renunciar a eixe salari pot ser un ganxo electoral però no sembla positiu ni progressista i, sovint, emmascara altres maneres de cobrar-se la dedicació política de maneres que, sent legals, són immorals i corruptes. Hem conegut moltes variants: col·locar familiars o amics de terceres persones o empreses que després col·locaran als meus; tindre gent al servei de càrrecs pagat per empreses que s'enduen nombrosos contractes públics; rebre regals esplèndids d'aquestes empreses; comprar vots amb llocs de treball pagat amb diners públics... Tots ells casos de corrupció que les lleis actuals permeten disfressar de legalitat i alguns jutges beneeixen amb sentències exculpatòries o arxivant els casos per motius diversos. 

Però el pitjor de tots, pel seu descaro, és el nepotisme, contractar a dit a un familiar directe. És una paraula, nepotisme, que té l'arrel en el grec nepos (nebot) que era com anomenaven als fills il·legítims de la jerarquia catòlica. Els “nebots” dels bisbes, dels cardenals o del mateix papa rebien donacions, títols, favors o càrrecs sense tindre en compte la seua competència. Els papes Borja van ser famosos per això. No és estrany, doncs, que entre la dreta espanyola, tan catòlica ella, s'aprecie aquest mètode amb tanta tradició. Però el món va canviant i en una democràcia aquest procediment, com els anteriorment citats, han de ser condemnats sense pal·liatius com abús de poder.

Tot el poble sap que alguns dels casos que s'han citat abans s'han donat al llarg de molts anys, sense que ningú dels que ara alcen la veu diguera ni piu. Com que ací tots ens coneguem, sabem de la dubtosa competència d'alguns que cobraven bon sou pagat per tots nosaltres. Els que ara criden denunciant la poca vergonya del que està fent l’alcalde actual, callaven quan ells mateixa practicaven l'abús i el favoritisme de forma descarada. Com a bons catòlics, que segur són, abans de parlar hauran de fer examen de consciencia, penediment i contrició. La penitència ja l'estan passant en l'oposició gràcies al criteri dels votants. 

Des d’ací s'ha criticat l'abús i la corrupció des de posicions sinceres, buscant que les coses es feren millor, sense partidismes ni favoritismes, amb arguments i sense mentides. Es feia en l’anterior Ajuntament i ara continua fent-se. Però els que abans callaven i ara omplin pàgines d'insults i es posen les mans al cap pel que fa l’alcalde, estan contra la pràctica dolenta en sí o simplement lamenten que Perales no haja pactat amb ells? Les crítiques desaforades semblen hipòcrites, producte de la ràbia per haver perdut el poder. Si Perales haguera acceptat l’oferiment de Giner escoltaríem aquestes veus tan crítiques? Ho dubte.

Sense reconèixer els errors comesos i sense mostrar públicament la intenció de no tornar a cometre’ls no tenen cap credibilitat, per molt que bramen. Hi ha molts que abans de poder parlar hauran de rentar-se la boca amb lleixiu. Per això cal preguntar-se si quan critiquen a Perales estan penedint-se i condemnant les pràctiques immorals que ells també feien quan podien fer-ho o tan sols estan criticant que ara no poden fer-les des de l’oposició? Cal condemnar enèrgicament i sense cap dubte la contractació, per decret d’alcaldia, que ha fet l’alcalde però també cal recordar que ha tingut bons mestres. 

Iron Maiden

14 comentaris:

  1. Ole i Ole!!!
    estic totalment amb tu .
    Crec que degem parlar i cotestar als que ens acusen ,en cuant ells i tots sabem tot el que s'ha fet en 24 llarsc anys ...
    Gracies i avant..

    ResponElimina
  2. Iron..... Tens un coniximent asgarrat que dieuen en el meu poble!!!! QUE ES VALLA PER SUPOST.

    ResponElimina
  3. Com moltes altres vegades, Iron Maiden posa paraules clares i justes al que pense. No és pot dir més clar i ras.
    És fàcil vore la palla en l'ull de l'altre i no vore la biga en el propi.
    I excel·lent la reflexió sobre la remuneració de les persones que treballen en càrrecs polítics. Quantes vegades ens deixem enredar en la demagògia!
    Desgraciadament, no hem tingut la necessària educació per a la ciutadania.

    ResponElimina
  4. El que més em preocupa de tot açò es la inactivitat del poble, o siga, nosaltres. I més encara cuant a les noticies no paren de eixir més i més casos de pocavergonya política (reviseu els casos de noves primes de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Espe, els tancaments del exalcalde i tres exconsejals socialistes a l´Ajuntament de Ronda). I açò no para...........

    ResponElimina
  5. Tens molta rao Iron,els del PP cuant estaven ells en el poder y existia el VALLADACITY ni informen de res ni opinaven de res,como sino existiren,ara ....no paren de pechugar,aspereuse uns anys a vorer que fan els altres per a poder opinar,que vosaltres en eu fet de...........BEN BONES!!!emplear a xent que no sabia ni fer la O en un canut y ahi han estat chuplant del poble y a voltes burlanse a la cara de la xent que no erem com ells,de sinverguenses clar!!!IRON soc una admiraora teua sense saber qui eres,pero m'agrada molt la manera de opinar y de dir les coses.ENHORABONA IRON MAIDEN

    ResponElimina
  6. Ole.... Iron tu si que ssps....

    ResponElimina
  7. Estimado Iron Maiden,

    Estoy de acuerdo en tu reflexión en general, pero:

    1. Por supuesto, no hay nada más social que remunerar el trabajo hecho. Sea público o privado.
    2. Los errores pasados, se pagan en las urnas. Y a partir de las votaciones NO se puede argumentar que si hacian o dejaban de hacer. Se debe opinar y analizar lo que se está haciendo. De otra forma, estás reconociendo la incapacidad de los actuales para hacer lo contrario de lo prometido en las elecciones.

    Com diu la veïna del poble, en el meu es diu enganyar al personal.

    ResponElimina
  8. NEPOTISME D’UN, I FARISEISME DE IRON MAIDEN.
    Iron Maiden en la seua habitual tendència a donar lliçons magistrals ben adobades de la sempre recurrent explicació de diccionari de la paraula clau, en este cas nepotisme, pasa a arruixar el seu escrit plagat de juins de valors capciosos, de miges veritats i de mentires disfraçades de veracitat.
    Si partim de la pròpia definició de nepotisme introuida per a donar-se de pisto, fent-nos als lectors com si d’analfabets es tractara,ab lo que demostra una indisimulada creència de la seua superioritat cultural, a poc que analisara eixa mateixa definició, se n’adonaria que, si és en cert que li la pot aplicar a la perfecció al Sr. Alcalde, no pot sostindre seriament que nepotisme , en puritat se n’haja produït en els anys anteriors.
    L’anterior Alcalde, que yo sàpia, no té enchufat a ningún nebot, ni a ninguna filla, ni familiar directe a dit en l’ajuntament ni en la Diputació, llocs on va tindre responsabilitats polítiques.
    Per tant, d’hipocresia dels atres, res de res. Més be, farisaisme i selpulcre blanquejat de iron Maiden, que de segur compendrà el significat donat el seu amle coneixement de la religió católica i dels católics als que es permitix fer burla.
    Católics, com de qualsevol atra religió, ideologia o qualsevol grup humà, hi hauràn de totes les classes: excel.lents,bons, millors i menys bons.
    Iron Maiden es permet repartir títuls de competència personal i professional, de catolicitat i de praxis d’eixa religiosoitat.
    Iron Maiden es podia rentar la boca i l’ànima perque en les seues afirmacions està insultant a persones de les que no es poden afirmar mentires. No cal que se la rente en lleixiu, tan sols que utilise un poc de profiden, així no tindrà que sofrir efectes secundaris.
    Per a defensar a Perales no cal buscar subterfugis, ni fer esforços per a revestir una impresentable posició,perque això és lo que fa vosté encara que pretenga vendre-nos que està mal fet el nepotisme sense paliatius del que ha fet gala el Sr. Alcalde.
    Sepulcre blanquejat i pur fariseisme.

    ResponElimina
  9. Vol dir, Uroboros, que condemna el nepotisme i accepta les demés corrupcions que mencione? Jo critique i condemne unes i altres, ho he fet i continuaré fent-ho, cosa que vosté encara haurà de demostrar.
    El que vosté considera lliçons magistrals serveixen per argumentar i és la diferència entre dir alguna cosa raonada o insultar. Per exemple, vosté diu que soc un fariseu i sepulcre blanquejat. Supose que sap el que està dient, però no diu en què basa tals afirmacions, aleshores vosté està insultant. Si vosté es limita a llegir el meu escrit, sense posar res de la seua part imaginant-se intencions, veurà que condemne amb claredat l'acció dolenta de l'alcalde, per una part, i condemne la falsedat, hipocresia, o fariseisme si li agrada més, dels que justificaven accions dolentes quan els afavoria i ara s'alcen com màxims defensors de la justícia, per altra. És a dir. explique i raone perquè els dic hipòcrites. No insulte, descric una situació.
    Allò del sepulcre blanquejat està be. Ho utilitzaré alguna vegada perquè crec que més d'un coreligionari seu tindrà dificultats per trobar suficient calç per blanquejar el seu.

    ResponElimina
  10. Per a Iron Maiden quan qualifica als demés dient-los, per eixemple hipócrites, es tracta de descriure una situació.
    Si pel contrari, algú té l'osadia de dir-li a ell hipócrita, això és un insult.
    Això sí, Iron Maiden ho explica i raona per a que tothom sàpia qué li està dient. L'explicació i el raonament val com a credencial i dóna carta blanca per a que un insult no ho siga al criteri de Iron Maiden.
    A mi i qualsevol persona mínimament formada no cal que li explique el significat de nepotisme, ni de hipócrita.
    D'ahí que jo evite la petulància de explicar-li allò de fariseisme o el sentit de selpulcre blanquejat. Encara que si no acaba de comprendre el seu significat, estic disposat a explicar-li qué vol dir.
    Vosté insulta quan compara situacions al voltant del nepotisme que no tenen comparació.
    Val?

    ResponElimina
  11. No m'atrevisc a traduïr Ana María Matute, però crec que la seua cita és molt il·lustrativa:
    "Alguien dijo: "un pueblo es un monstruo" porque en un pueblo pequeño la envidia y el odio, la falta ajena, se hacen claros y patentes, como escritos en la frente o en el cielo que a todos cobija. Pero esta cruel realidad asienta los pies sobre la tierra, y la vida es más simple, más verdadera." Ana María Matute, El río.
    No oblidem que el mateix cel ens acull i la mateixa terra està baix els nostres peus. La mateixa vara de medir hauria de jutjar els nostres actes.

    ResponElimina
  12. Para Iron Maidem
    No insultes y acepta la pura realidad, UrUboros tiene toda la razon porque no querer ver la actitud que desde el primer día esta llevando en mano militar el Alcalde en el Ayuntamiento, sin contar para nada en sus socios de gobierno,así lo reconocen los concejales del PSOE, es para reconocer que con tus teorías este pueblo tiene lo que se merece y por desgracia lo vamos a pagar la inmensa mayoría de todos, que por cierto no les han votado . Porque si graves son las actuaciones del Sr Perales,mas grave ir a la Diputación y no dar cuenta de su gestión a la pregunta hecha por un concejal del PP,menospreciando incluso a sus socios de gobierno que no sabían y continúan sin saber nada de nada. Pero ahora veremos si pasa el kilometraje de esa visita pues fue al futbol a ver al Valencia el día antes.

    ResponElimina
  13. Gintonic;
    Iron Maiden reconeix i accepta de bon grau eixa pura realitat de la que parles. Què no saps llegir, tararot?

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.