divendres, 28 d’octubre del 2011

Plantes d’ací: Arítjol


Enfilada per parets, roques, arbres i arbusts podem veure l’arítjol o sarsaparrella (Smilax aspera L.) coberta de flors, i amb els fruits penjant con si foren petits raïms, en aquesta època de l’any. És una planta dioica, és a dir, que té flors d’un sol sexe en cada peu, enfiladissa, que trepa utilitzant els circells i estenent les tiges fines i amb espines.

Fulles en forma de cor i amb espines, com les tiges
Té un rizoma subterrani molt potent i ramificat que pot arribar a mesurar alguns metres. D’aquestes arrels s’obté una beguda refrescant d’origen espanyol, semblant a la Coca Cola, que la agressiva comercialització de la marca nord-americana va liquidar. 

Flors femenines d'arítjol
Els nom valencià  d’arítjol ve de l’àrab “arix” que significa parra. El nom castellà, zarzaparrilla, d’on procedeix el de sarsaparrella,  ve de “zarza” per les espines i “parrilla” per trepar com una parra i tindre els fruits semblants a les parres salvatges. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.