dijous, 10 de novembre del 2011

Aus al nostre poble (XIX)


Nom castellà:  Carbonero común
Nom valencià: Totestiu
Nom científic: Parus Major


Aquesta setmana és el torn del Totestiu, un au que per el seu nom podríem pensar que només ens acompanya al estiu, però no és així. El Totestiu està present al nostre terme al llarg de tot l’any, però si que es veritat que és a l’estiu quan emet el cant al qual es deu el seu nom “totestiu, totestiu”.

La resta de l’any pot mostrar un ampli repertori de cants, sent molt característic el “xrrc xrrc xrrc” llarg i sec, que emet quant es veu envaït per altres de la mateixa espècie al seu territori o simplement vol deixar clar que ahí està ell.

Es tracta d’un au de la família dels Pàrids, d’uns 14 cm i fàcil de reconèixer per els seus colors vius: els cap i el coll són negres, amb les galtes blanques; el pit és groc i presenta una franja negra ampla en els mascles i més fina en les femelles que el travessa de dalt a baix.

Cria en forats als arbres vells, parets i caixes niu preparades per els humans com a mesura de conservació de la espècie, ja que el Totestiu està protegit legalment, i per la seua proximitat a l’home (camps, jardins, horts) es veu exposat a l’efecte de pesticides i plaguicides que poden minvar la seua població.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.