divendres, 25 de novembre del 2011

Plantes d’ací: Arbocer

A la tardor podem gaudir d’aquest arbret, de vagades en forma d’arbust, en tota la seua plenitud, barallant el verd brillant de les fulles, el blanc anacarat de les flors i la gama càlida, entre el taronja i el roig, dels fruits. Açò és possible perquè els fruit de l’arbocer (Arbutus unedo) tarden un any a madurar per la qual cosa coexisteixen amb les flors de l’any següent. En estat silvestre podem veure’l al nostre terme sobre terrenys de terra roja perquè te preferència pels sòls descarbonatat, amb poca calç.

Panícula d'alborcer
Les flors tenen la forma típica de les espècies de la família de les ericàcies, com els petorrets (Erica multiflora), semblant a un perolet invertit acabat en cinc lòbuls voltats cap a fora. Les flors s’agrupen en panícules (que és un raïm de raïms) penjants.  

Arboços
El fruit, l’arboç, és una baia esfèrica que quan madura és dolça i comestible però amb molta cura, doncs conté etanol  i pot emborratxar i donar mal de cap. El nom científic ja avisa d’açò.  El nom específic d”unedo” ve del llatí “edo”, menjar, i del numeral “unus”, un només. Significa “menjar només un”, perquè des d’antic se sap que si se’n mengen molts senten malament. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.