Cercar en aquest blog

divendres, 30 de desembre de 2011

Plantes d’ací: Grèvol

La planta d’avui no la trobarem en estat silvestre per les nostres muntanyes. Si la posem ací és perquè, potser siga per les pel·lícules americanes i la televisió, però si hi ha una planta que represente aquestes festes de Nadal és el grèvol (Ilex aquifolium L.). 


És un arbust que pot fer-se arbre de fins 20 metres d’alçada que creix en la muntanya mitjana del clima mediterrani  en llocs ombrívols i humits de boscos de faigs, roures o pi roig, fins els 2000 metres d’altitud. Té preferència pels sòls silicis raó per la qual no el trobem a les nostres terres majoritàriament calcàries. 


És una planta dioica, és a dir, que fa flors d’un sol sexe en peus diferents. Són flors petites de color blanc groguenc o rosat, però el que l’ha posat en perill d’extinció són els fruits, les petites drupes de color roig brillant que ressalten sobre el verd fosc de les fulles punxants i adornen les festes nadalenques. Per aquesta raó és una planta protegida en Aragó, Balears, Catalunya i País Valencià. 

Que tingueu un feliç 2012                                                                                           Menuda Natura

dimecres, 28 de desembre de 2011

Innocència, idèntica fragilitat

Hui, que cel·lebrem el Dia del Innocents, no m'he pogut resistir de compartir amb vosaltres el vídeo de la campanya Comparte, un experiment de l'ONG Acción contra el hambre.

Si mirem els ulls de les altres persones, és tan difícil no trobar idèntica fragilitat i negar la solidaritat!!

Els genocidis es basen en negar la condició humana als que no son com nosaltres. Recordeu El tercer home: si sols son puntets de llum que s'apaguen i no pensem que son persones és ben fàcil apretar un botó i que desapareguen per al nostre benefici.

Però som i son éssers humans i hem de reconeixer i respectar la condició humana de totes i tots.

Aprendre de les xiquetes i dels xiquets, triar la innocència.

Què 2012 siga un bon any i recuperem la solidaritat, l'esperança, la fe en les persones.

LA SANT SILVESTRE JA ESTÀ ACÍ! NO MÉS QUEDEN DOS DIES!El club d´atletisme "camallarga", vos desitga que trobeu al 2012 pau i salut i vos convidem a la "Sant Silvestre 2011" del proper divendres 30 a les 19.30 h.

Dansà 2011

La valoració general de la dansà d'anit, és que no puc estar més content. Però la veritat és que com cada any va superant l'anterior, per a l'any que ve es pot esperar qualsevol cosa.
Si el primer any va ser el de la sorpresa, del a veure què passa i finalment, bona rebuda i millor companyia.
L'any passat l'ajuntament es va oferir per al que es necessitara i la participació en augment.
Enguany la major alegria ve per la recuperació de la participació local. Què voleu que vos diga, em sembla genial que, ni que siga una xicoteta part dels antics balladors, hagen tornat a la plaça, i sobretot per ballar les passadetes locals. Enhorabona i gràcies.
La cosa va anar dalt que baix com en anys anteriors: 20:00 Van apareguent els primers grupets, disposats a repassar un poc, un dia d'intensa basca, no sabíem on feia més calor dins o fora de casa (ni tractant-se de la planta baixa d'una casa antiga).

21:00 Merescut refresquet.
21:30 Comencen els preparatius del sopar a l'escalinata del Diví Jutge, on tots col·laboren muntant taules, trent cadires, amanides, picadeta, beguda... érem vora cinquanta persones sopant! Altres van vindre després de sopar.


23:00 Després de sopar toca canviar-se. Enguany, cedint als "suggeriments" d'uns i altres vam decidir (el quadre d'Énguera/Vallada) vestir-nos a la manera tradicional. Però ho he dit moltes vegades, la roba no ha de ser un impediment per a que participeu i sabeu que podeu fer-ho amb roba de carrer.

23:30 Passacarrer dels grups forasters fins la Plaça de Sant Joan, on ens esperava la Banda Unión Musical Valladina i el grup de balladors de Serra Grossa.


23:50 Baixada per Sant Vicent a la Plaça Major.
PER A VEURE TOTES LES FOTOS i CONTINUAR AMB EL RESUM DE LA NIT...

dimarts, 27 de desembre de 2011

Efemèrides, Vallada CITY ara fa un any...

Les festes de Nadal es notaven al bloc: va ser una setmana amb menys entrades de l'habitual.

L'encetava Kike, que compartia el reportatge fotogràfic de la San Silvestre.

L'equip responsable del bloc sol·licitava una donació (o "arguilando") per a mantindre'l. Poca cosa, 28 euros, si valorem l'aportació informativa i de debat constructiu que Vallada CITY aporta al poble.
I aprofitaven l'avinentesa (no oblideu que el 28 és el Dia dels Innocents!!) per gastar-nos una brometa.... amb un Comunicado de este, nuestro bloc, a los lectores, en perfecte castellà!!

La Llar de Nuri publicitava la seua proposta de Sopar de Cap d'Any.

Iron Maiden escrivia sobre un dels temes que més encertadament tracta i més polèmica crea: la manipulació informativa i la utilització que les religions fan de la feblesa humana. Amb Bones i laiques festes nadalenques, una reflexió a partir d'un article sobre les adaptacions que les religions han fet dels seus dogmes als calendaris festius pre existents, molt adequadament complementada pels seus lectors, que ens recomanaven el documental Zeitgest; i la importància de que a l'espai públic es respecten totes les creences i cap predomine.

L'Amic dels llibres compartia el seu Insomni, un conte de Nadal, pensaments vitals i reflexions personals que no ens podien deixar indiferents.


Fins l'any que ve, que no pinta massa clar i per al que ens caldran tots els bons desitjos i tota la bona voluntat. Bon vent i barca nova, valladines i valladins!!!

diumenge, 25 de desembre de 2011

Bones festes a totes i a tots de part de l'equip de VALLADA City.

Als 65 amics i amigues que ja formen part de VALLADA City PLUS,  recordar-los que mitjançant les "quedades" podeu disfrutar d'aquells que teniu més lluny durant aquestos dies tots alhora, com si estaguereu en casa.