dijous, 19 de gener del 2012

La tia Dolores ens explica com es tocava la jota

Ja fa temps que volia penjar aquesta entrada (furtada) a l'amic Toni d'Énguera, i no sabia quina època de l'any seria la més ideal per fer-ho. Com ara fa bona frescoreta, pense que és un temps perfecte per a un ball tan mogudet i no massa difícil de ballar (per si s'animeu): LA JOTA. Ara, no la confoneu amb la dels quintos, que no es balla!
  Podeu llegir l'escrit d'Antoni Guzmán al blog de la  Colla Brials, sentireu parlar a la tia Dolores ací:
 
Partitura de la jota replegada al CMPV:
Toni té més gravacions de Dolores Vila Gómez, com diuen ells, "la tia Vallaïna" (algunes han aparegut en els discos de la Colla Brials) totes genials com a document i que diuen molt de les qualitats d'aquesta dona, nascuda a principis de segle XX i que encara que vivia a Énguera mai va oblidar ni la seua llengua ni les tradicions del seu poble, ja que també els va transmetre algunes passaetes de les danses. Una d'elles ha quedat a Énguera com la passaeta vallaïna, curiosament a Vallada ja no la balla ningú.


Per animar-vos, perquè no és tan complicat, mireu quina gràcia tenen les canalinetes ballant la Jota d'Alfarb, que és la que sol utilitzar-se per a començar:



Com a possible endevinalla, en una de les cobles apareix un "hidrònim" (topònim referit a rius, fonts, ...), quants de vosaltres sabríeu ubicar-lo al nostre terme?

2 comentaris:

  1. El Poruelo esta abans d'arribar a la casa de la maravillosa a ma dreta?fantàstica entrada Paco!Ma uela crec que la sap aquesta, o al menys el principi em sono molt!

    ResponElimina
  2. Vicent, si que està allí. Ara, has aportat una nova variant del nom, a cada casa ho pronuncien d'una manera. Un filòleg em va explicar que potser derivara, de pou a pouello (com de camp campello) però ves i busca...
    El més important d'aquesta jota, és la tonadeta, no les cobles. La primera "a la vora del riu mare" és molt coneguda i està bastant estesa per molts pobles. A més a més, les cobles d'heptasílabs, poden utilitzar-se per a cantar de quasi tot, menys una seguidilla o un bolero,es poden cantar batre, jotes, fandangos, malaguenyes, valencianes...

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.