divendres, 3 de febrer del 2012

Plantes d’ací: Lligabosc

El nom popular, lligabosc, dona idea dels embolics que formen les llargues tiges d’aquesta liana. També el nom científic, Lonicera implexa,  fa referència a lo mateix, ja que implexa  significa precisament això, intricat o embolicat. És fàcil d’identificar per les fulles oposades i més o menys soldades, especialment les més pròximes a les flors.



 Una curiositat de les flors és l’estratègia per evitar ser fecundades pel pol•len de la mateixa flor. Les flors s'obrin cap al vespre i són pol•linitzades per papallones nocturnes. Durant la primera nit, mostren la corol•la blanca, els estams ben drets i l'estil torçat; d'aquesta manera la flor es troba en fase masculina, disposada a donar pol•len. A l'endemà, el tub de la corol•la es corba i pren un color més groguenc, mentre l'estil es redreça i ocupa la posició central; així podrà rebre el pol•len d’altres flors quan la visiten.


 La medicina popular li atribueix propietats antisèptiques, diürètiques, astringents i laxants. Fer gàrgares amb la infusió de les fulles o de les flors diuen que alleuja les afeccions de gola. Però cal tindre molta precaució amb els atraients fruits perquè contenen substàncies tòxiques per als humans.

Menuda Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.