dimarts, 27 de març del 2012

Què fem amb aquest mort?



El cartell que la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vallada ha posat a Valladacity és definitori de l’estat de la cultura al poble. Resa el cartell: “Tenim un Centre Cultural Juvenil. I ara què?” La flamant regidora de cultura s’ha trobat amb un problema que no tenien abans del efímer pas de l’esquerra per l’Ajuntament: té un Centre Cultural i no sap que fer-hi. El cartell m’ha recordat el programa que fa unes setmanes va emetre “Salvados” en La Sexta, el programa de Jordi Évole, en el que fa un repàs dels preciosos i caríssims contenidors de cultura que han soterrat milions d’euros públics i, ara, els responsables no saben que fer d’ells. Una enorme despesa en nom de la cultura, desviada a l’especulació i la rajola, mentre el foment de la cultura de base agonitzava. Bells edificis sense ànima que s’han convertit en mausoleus de la cultura morta.

Cultura deriva de “colere”, que vol dir cultivar, treballar la terra per a que fructifique, perquè la cultura és per a cultivar-se, per a desenvolupar el coneixement, l’enginy, el talent del humans. La cultura, si més no des de la Il·lustració, és el cultiu de l’esperit, d’allò que ens fa humans, mitjançant l’aprenentatge social i el pensament simbòlic que permet a les persones entendre el món i els dota del judici crític necessari per evolucionar i millorar. És això el que la fa poderosa i imprescindible per al progressista. És això el que la fa perillosa per al conservador.

La manera de desactivar la perillositat, per als poderosos, de la cultura és vestir-la de tradició, de valors i actituds que, segons la gent de bé, és el que caracteritza una societat. La cultura esdevé així en una contínua mirada al passat al través de les ulleres dels que han mantingut el control del poder econòmic i polític, dels que decideixen el que pertany o no a la nostra tradició. El laïcisme, la democràcia, la lluita per la llibertat o per la justícia social no formen part de la nostra cultura tradicional a pesar dels pronunciaments, lluites, patiments i milers de morts que han costat. La nostra tradició oficial, la conservadora, són processons, autoritarisme i submissió.

A pesar de l’encomiable esforç de Mayra i Jorge hem de concloure que anomenar “Semana Cultural” a aquestes activitats dóna un poc de vergonya però reflexa la trista realitat de la cultura “oficial” en Vallada. Remarque “oficial” perquè hi ha activitats culturals de qualitat que, si més no fins ara, l’Ajuntament no ha sabut aprofitar i, en alguns casos, fins i tot ha assetjat. Pense, per exemple, en les activitats marginades de Serra Grossa (teatre, excursions, danses, treballs etnològics); en el gran treball de la banda de música a la que a tot el poble implica, i que té ramificacions com les delicioses nits de jazz a l’Ermita; les comparses de moros han demostrat el potencial creatiu de la gent d’aquest poble; hi ha valladins joves, i no tan joves, que fan cultura pel País (pintura, fotografia, llibres, natura, etc.) que són desconeguts al seu poble.

Hi ha doncs material de sobra per a fer una veritable "Setmana Cultural". El problema és que la cultura viva és crítica, progressista i alliberadora, i el poder d’aquest poble ens prefereix submisos, callats i desfilant a la processó. El resultat ja el veiem: una cultura oficial morta, acrítica, acomplexada i sotmesa a l’imperi del castellà. Tan de bo encerten, abandonen els prejudicis i faciliten l’organització i l’expressió en llibertat perquè, de moment, no saben què fer amb aquest mort.

Iron Maiden

15 comentaris:

  1. Hui és el DIA INTERNACIONAL DEL TEATRE. L'actor John Malkovich ha redactat un manifest d'abast mundial dient-nos que
    El teatre ens ha de fer reflexionar "què significa ser un ésser humà".
    Ens podríem plantejar esta reflexió nosaltres, i averiguar què significa ser humans!

    Ací podeu llegir un article sobre el tema:
    http://www.revistaculturalvulture.com/teatro/teatro-sin-teatros-y-bufandas-blancas.html

    Bona nit i bona sort, com deia aquell

    ResponElimina
  2. El príncipe destronado27 de març del 2012, a les 22:28

    Cada dia hem somprenc mes, sempre parla el mateix, iron maiden! I tu? Dones exemple d'algo? Colabores o fas activistats !!
    Es molt bonico criticar estant en CASA!
    Pq no deixem de criticar i arrimem tots el muscle!!
    Quina mala pata q te el teu escrit!!!

    ResponElimina
  3. Exactament, el mateix pense jo. En el nostre poble hi ha molt de potencial desaprofitat, però esque arriba un moment que un o una ja no té ganes de plantejar res, i això és molt trist.
    Parle del meu cas perquè no m'agrada parlar en boca de ningú, però com el meu... casos mil.
    Recordeu les activitats alternatives a les festes patronals de l'any passat?
    Van ser plantejades un any abans, les mateixes, amb diferent equip de govern.
    Resposta: Negativa.
    Motiu: Per no haver suficient temps per ficar-ho al llibre de festes.
    Conclusió: Maneres de difondre un programa d'activitats hi han moltes i tenint en compte que es va proposar 2 mesos abans...no era massa tard per difondreu. Ara, si el que els val és marcar-se la medalleta... no li trobe sentit a proposar res de manera anònima, sense ànim de lucre de cap tipus. Deteste a aquelles persones que diuen, ie!açò ho he fet jo! quan algú fa alguna cosa pel poble ho fa pel poble, i supose que no necessita que ningú li ho reconega, sinó, té un problema (o no té abuela, com es diu a ma casa).
    En fi, que el que tenen que tindre clar aquells que volen fer la reunió amb els joves és que els que tenen que parlar són ells, i molt, i que han d'estar sempre a lo que diga el pueblo, y no a lo que diga su alcalde.

    ResponElimina
  4. O omplis una instància 7 mesos abans (en Nadal) per a exposar en festes i quan arriba el moment, s'obliden de posar-te al llibre, no et donen la planta solicitada, no et donen l'ajuda econòmica promesa, no et foraden les parets, tens que perdre un dia de treball (remunerat) per anar al poble a foradar per a penjar, tens que netejar tu perquè no han avisat a les ballaores... Això sí, el dia de inauguració, toda la corte a llenar sus barriguitas. Estiu del 2007.

    ResponElimina
  5. A mi això d'aparèixer al llibre, no aparèixer o que em peguen la palmadeta,em dóna completament igual, el que no suporte és que hi hagen propostes i la majoria de vegades s'estiga a la negativa.
    Tot açò passava amb l'antic equip de govern, ara que pareix que torna... esperem que s'hagen convençut de que el poble parla i el seu deure es escoltar i recolzar aquest tipus de iniciatives. Encara que després d'haver assistit al ple ordinari de hui... em sorprendria molt. Tant de bo tinga que sorprendre'm!

    ResponElimina
  6. Sí, tens raó. Lo de aparèixer al llibre de festes, al cap i a la fi és igual. Sempre es poden fer cartells anunciant o utilitzar el bloc, però hi han altres coses que no tindrien que passar...

    ResponElimina
  7. Recollons amb el exconsorte.
    Resulta que ara, als nomes 10 dies de l`entrada de la nova regidora i sense que li done temps ni a situarse ja li ataca.
    XI LI DEU JA ESTEM ALS POSTRES.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Pel que tenia entès l'ajuntament demana propostes per eixos mesos, així que no entenc eixe posicionament. Algú pot explicar el posicionament de l'ajuntament cap a eixa proposta? Al igual que davant qualsevol proposta? Algú pot explicar en quin cas l'ajuntament es pot donar a la negativa?, gràcies.

    ResponElimina
  11. Mayra, no hem sembla correcte que faces eixes afirmacions. Jo no t'he denegat res, simplement em pareixia massa prompte per donar-te fetxa i hora per a exposar. Entenia que calia arreplegar totes les propostes que hi hagueren per tal de planificar els dies i els llocs de les diferents exposicions. No crec que pugues dir de mí que t'he retallat o denegat cap iniciativa, no entenc per tant eixes ganes de descalificar. Moltes fgràcies

    ResponElimina
  12. Comente un cas meu:

    Instància omplida i registrada 10 mesos abans de les properes festes del 2012 (Octubre del 2011) per a fer una exposició de fotografies:

    Negativa. Motiu: massa temps d'antelació perque no donava opció a que altra gent presentara sugeriments per a festes.

    Dubte: ¿Quan i com s'ha de demanar poder fer algo al poble? ¿He d'esperar que la resta de gent propose coses per poder fer jo algo?

    ResponElimina
  13. Mª Jose, no és la meua intenció fer cap atac a la teua persona, no tinc queixa respecte a les activitats que he parlat en tu i m'has escoltat i admés.

    Només intentava fer menció a que, vam intentar solicitar amb antelació una sala per fer l'exposició perque sabíem que per a eixes dates hi ha propostes i no volíem quedar-se sense lloc, i ens va sorprendre molt que fora massa prompte per demanar-ho, ja que tal vegada més tard haguera suposat no tindre lloc.

    Les meues disculpes si no s'ha entés bé el missatge, i propose: ¿no estaria bé establir un període de dates en les que la gent puga solicitar organitzar events per a festes?

    ResponElimina
  14. O no denegar instàncies per eixe motiu, si no acceptar-les amb la condició de, una vegada tancat el plaç de presentació d'instàncies, barallar totes les propostes i establir un calendari, uns llocs, unes prioritats culturals, etc...

    Salutacions Mayra i Mª José.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.