divendres, 25 de maig del 2012

Plantes d’ací: Jonça


La jonça (Aphyllanthes monspeliensis) és eixa herba que sembla una mateta de jonc, amb les tiges molt fines, però que, en lloc d’acabar amb una punta punxant com el jonc, te unes boniques flors de color blavós amb sis pètals travessats de dalt a baix per una vena fosca, que adornen les vores dels camins i els marges dels bancals des de l’abril fins a juliol.


És una planta monocotiledònia rara, doncs és l’única espècie del gènere Aphyllanthes, que com el seu nom indica (Aphyllanthes ve del llatí “aphylla” que significa sense fulles) no té aparentment fulles, doncs les ha reduït a una espècie de beina escariosa situada a la base de les tiges, i realitza la fotosíntesi mitjançant les tiges verdes. 


A més, la seua distribució mundial és molt reduïda. Només podem trobar-la des d’Occitània a la Península Ibèrica i algun punt del nord d’Àfrica, i manca, fins i tot, a les Balears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.