divendres, 11 de maig del 2012

Plantes d’ací: Trencadalles



Avui anem a conèixer una planta que no és originària d’ací, procedeix d’Amèrica del Sud, però que es troba molt agust entre nosaltres, fins al punt que figura en tots els catàlegs de males herbes vingudes de fora (al·lòctones) pel seu potencial invasor de cultius i jardins, junt a les del gènere Conyiza (pinets), a les que acompanya freqüentment. Forma part de l’anomenada flora antropòfila perquè aprofita el contacte amb l’home o amb el seu medi, on troba les condicions favorables per a desenvolupar-se i disseminar-se. 
 
Es tracta de la trencadalles (Aster squamatus) una planta que fa una tija erecta de fins un metre i dura (d’ací el nom de trencadalles). La flor (capítol) és molt petita, 5 mm, i apareix a l’estiu. Produeix unes petites llavors amb plomall (vil·lans) que facilita la dispersió pel vent. 


A la Cava, un poble de la zona arrossera del Delta de l’Ebre,  un llaurador descalç va xafar una tija de trencadalles que havien segat i se la va estacar. La ferida es va infectar i l’home va morir a conseqüència de la ferida. Per la comarca van començar a anomenar a la planta “matacaveros” i el nom va ser arreplegat i publicat per un enginyer agrícola que estava fent un estudi de les maleses de la zona i, ara, és el nom que més s’utilitza. Així naixen els noms comuns de les plantes, si més no de les nouvingudes.

1 comentari:

  1. Gràcies, Manel, quines fotos més boniques!
    M'agrada que parles del delta de l'Ebre, un lloc on he passat pràcticament 10 anys de la meua vida i on sempre m'he sentit "com a casa". Per als qui no el conegueu i sentiu curiositat, ací vos deixe un reportatge de TV3. El programa "Terreny personal", amb persones tan de poble com nosaltres, amants de la natura i fins i tot una antiga alumna de l'institut de la Ràpita
    http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4084150

    segurament vos recordarà l'Albufera pels cultius i els costums, el parlar és molt característic, ja voreu!
    Recorde que els meus uelos em contaven que van anar al Delta a la sega de l'arròs una temporada o dos, però que era molt dur i al final van preferir treballar per ací, a altres pobles més pròxims

    Per cert, sabeu que a Canal 9 tornaran a fer TRAU LA LLENGUA?? Tot no ha de ser negatiu!!

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.