dilluns, 3 de setembre del 2012

Ni de dretes ni d'esquerres (guia per a perplexes)


És un lloc comú per a molts començar un comentari dient que no són de dretes ni d'esquerres però..., i a continuació solten les seues opinions que, normalment, reprodueixen punt per punt la ideologia conservadora pàtria que, en aquest país, és anacrònica, rància, involucionista i retrògrada, i sempre amb olor a encens. 

La majoria ho fa sense adonar-se'n, doncs la llarga nit del franquisme ens va acostumar a viure com normal la seua anormalitat. Igual que la vista s'acomoda a la foscor o deixem de ser conscients del soroll excessiu si convivim molt de temps amb ell, els valors, costums i pràctiques del nacionalcatolicisme durant més de quaranta anys, va donar forma a l'espanyol apolític que pensa, actua i reprodueix els valors tradicionals de la dreta casolana.

La cosa és molt simple, però. La dreta política és conservadora, és l'encarregada de mantindre a la immensa majoria de la població al servei de la minúscula minoria dels poderosos de sempre, de l'antiga i la nova aristocràcia, dels rics empresaris i banquers. Per a la dreta la democràcia és una imposició. Per a manar no la necessiten, els sobra amb la força. Només la lluita contínua de les classes populars i la por a perdre-ho tot, com els va passar en Rússia, els ha fet demòcrates i els ha obligat a cedir una part de la riquesa que atresoraven per construir l'estat del benestar. Els valors de la dreta són, doncs, mantindre els privilegis, la desigualtat i la injustícia mitjançant el control ideològic (educació, costums i tradicions per l'església) o exercint la força bruta (policia i exèrcit).

L'esquerra és tot el contrari, busca el progrés de la humanitat, doncs naix a la cerca d'unes mínimes condicions materials de vida per a tots, de justícia i de dignitat humana. La política d'esquerres ha de ser honesta perquè no busca l'enriquiment individual sinó el repartiment just de la riquesa. Considera a totes les persones iguals en drets i obligacions, per la qual cosa no pot admetre lleis que afavorisquen uns en perjudici d'altres ni privilegis infundats. Per a l’esquerra l'educació i la sanitat a l'abast de tothom és imprescindible per garantir la igualtat d'oportunitats, i la llibertat d'expressió i d'associació són elements bàsics per exercir els drets ciutadans.

L'atzarosa història d'Espanya està farcida d'intents progressistes per abastir una societat instruïda, treballadora, lliure i amb drets polítics i socials, que han sigut ofegats de forma violenta per la força conservadora dels privilegis injusts.  La última vegada els va costar tres anys de guerra civil i quaranta anys de cruenta repressió de la que encara no ens hem recuperat del tot. Però la dreta no descansa. Després de més de trenta anys de democràcia, quan creiem consolidades les bases de l’estat de benestar i de la convivència pacífica, els “apolítics” que voten dreta han propiciat que tot el que de bo s'ha construït per la majoria de la ciutadania siga destruït (drets laborals, sanitat, educació, serveis socials...).

 Cal obrir els ulls, posar atenció i sortir de l'ensopiment. Ser de dretes o d'esquerres no és ser “hooligan” d'un partit o d'altre, és molt més, és tindre uns valors, una concepció del món, una visió de futur per a la societat i saber quin lloc ocupem en ella. Per això, des de l’esquerra, cal ser crítics amb les polítiques antisocials, vinguen del partit que vinguen.

 Cada vegada que opinem hauríem de mirar si som dels que manen o dels obligats a obeir,  i amb quins valors ens identifiquem: en els del individualisme egoista que busca perpetuar la desigualtat social i la injustícia dels privilegis o la vida del treball digne, la igualtat d’oportunitats i la justícia social. Cal ser coherent  i actuar en conseqüència perquè política és tot i no podem, encara que vulguem, estar al marge. No podem no ser de dretes ni d’esquerres. 

Iron Maiden

2 comentaris:

  1. Bon dia.

    Aquestos moros passats sopan en uns amics un dells deia el mateix que es refereix Iron "que la gent que diu que detres i esquerres són igual tenen tendència conservadora",
    Estant una estoneta parlant amb ell li se va notar la detència conservadora. Jo li deia que no eren el mateix dir que dretes que d'esquerres eren igual.
    I li vaig possar un eixemple prou clar. Li comentava que ho teniem a Vallada. L'exemple el tens ací, mira la Mª Jose que me tens que dir d'ella ? i me deia que era educà,molt amable en la gent, comprensiva,preocuapa per la gent del poble,molt culturalitzada etcc.
    I li pregunte i que tens que dir de l'altra part ? --Me diu: és tot el contrari mal educat, gens comprensiu....

    Vens a la rao, que tots no són igual ?

    Enhorabona Iron.

    ResponElimina
  2. Com molt bé dius Iron Maiden, això de "tots són iguals" té molt a vore amb la societat que va construir el franquisme, el propi Franco tenia a gala ser apolític!
    Pensar que la política és una cosa que fan uns altres, sempre per interesos inconfesables o susceptibles de ser corruptes, és dimitir de les nostres responsabilitats ciutadanes.
    La democràcia és molt més que posar a les urnes un vot, que ja és molt important i al nostre país encara massa gent se'n recordem quan no es podia fer. És tindre i exercir drets. I deures.
    La política no és una cosa que els polítics fan, tots i totes la fem, tots i totes podem fer-la (encara i espere que per sempre).
    No recorde a qui li he llegit no fa massa que la diferència entre l'esquerra i la dreta és que l'esquerra posa primer el que és global (de totes les persones, l'interés general) i després el que és més proper o personal (jo, la meua família, el meu poble). Tota una manera de mirar el mon i d'afrontar la vida.
    En époques tan incertes no ens podem permitir que es sacrifique el nostre incipient benestar a unes austeritats, que no serveixen per a reactivar, sinò que contrauen més encara l'economia i tan sols alimenten interesos que no coneguem i que no tenen res a vore amb l'interés general.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.