dilluns, 24 de setembre del 2012

Plantes d’ací: Évol, saüc pudent




Ara, a finals de l’estiu i principis de la tardor, podem veure pel riu zones plenes d’una herba de fins un metre i mig d’alçada, grans fulles dividides en folíols, unes plantes amb flors petites i blanques agrupades en corimbes i altres que ja presenten els fruits, unes petites drupes globoses i negres. Es tracta de l’évol, matacà o saüc pudent (Sambucus ebulus L.) que no hi ha que confondre amb el saüc (Sambucus nigra L.) molt paregut i amb propietats medicinals, doncs l’évol és molt tòxic, especialment per als menuts. 


Malgrat la seua toxicitat, la medicina popular emprava les arrels per combatre la ràbia transmesa per mossegades dels gossos, i amb la bullida de les fulles arruixaven les estàncies per matar mosques, mosquits i puces.


El nom del gènere Sambucus ve del vocable grec “sambuké” que significa flauta, perquè antigament a les branques de saüc li llevaven la medul·la i feien instruments musicals amb elles. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.