dimecres, 29 de febrer del 2012

MENÚ DISSABTE MIG ANY AL SÀEZ


RESTAURANT SÀEZ

MENU DEL 3 DE MARÇ

- DETALL DEL XEF.

PER COMENÇAR

- CREMA DE CARXOFA AMB UNA BASE DE FORMATGE MASCARPONE, XIPS D´AQUESTA I OLI DE PERNIL.

- LA NOSTRA COQUETA DE DACSA.

CONTINUEM AMB

- ARRÒS MELÓS DE ABADEJÓ AMB GAMBETES I ALLS TENDRES.

COM A PLAT PRINCIPAL

- XULLETA DE TERNERA SENSE OS, UNA FINA SALSA DE FOIE I PURE DE CREILLA AL PIMENTÓ.

PER FINALITZAR

- LA TARTA DE LA NOSTRA CUINERA.

EL PREU DEL MENÚ SÓN 15 EUROS. INCLOU UNA BEGUDA I CAFÉ.

962257158 WWW.SAEZRESTAURANTE.COM


La doctrina del shock, un bon documental.

dilluns, 27 de febrer del 2012

EXPOSICIÓ "COMARQUES EN BLANC I NEGRE. LA COSTERA. VALLADA"

SUBHASTA PÚBLICA PER A L’ARRENDAMENT DEL BAR DEL POLIESPORTIU MUNICIPAL


Termini per a presentar les proposicions: fins al 12 de març


Font: Web de l’Ajuntament

Vallada embarga el suelo a los tres urbanizadores de Valpark para volver a sacarlo a subasta

 (Fuente: LEVANTE 23/02/12)
   Las cifras que rodean la gestión del parque empresarial de Vallada asustan. Paralizado y en los tribunales, Valpark ha generado al ayuntamiento un agujero de 21,4 millones de euros, un importe que se desinflaría como un globo en caso de que las empresas que adquirieron suelo en las instalaciones pagaran los 15 millones de euros que adeudan en cuotas urbanísticas al consitorio. La desesperada situación y la necesidad de obtener liquidez como sea han llevado al equipo de gobierno a mover ficha y decretar el embargo de parcelas a los tres agentes urbanizadores: Promociones Industriales Mafort, Grupo Coperfil y Ardea Saguntum, empresas propietarias de miles de metros cuadrados en el parque.

   La crisis y los problemas judiciales paralizaron las obras en 2009. El ayuntamiento espera poder volver a sacar a subasta los terrenos embargados para que otras firmas pujen por ellos. El alcalde Vicente Perales comentó ayer a Levante-EMV que el ejecutivo está siguiendo el procedimiento que marca la ley, para hacer frente a los millonarios impagos de los urbanizadores. Perales admitió que el futuro que le depara a Valpark es "una incógnita", que dependerá de que los deudores abonen las cuotas que les corresponden. "Si pagan lo que deben se podría hablar de una reiniciación de los trabajos, pero si no pagan...", señaló el alcalde, en una frase donde los puntos suspensivos equivaldrían a una incertidumbre financiera de proporciones catastróficas para las arcas municipales.

   Otras fuentes del consistorio admiten que "es imposible que el ayuntamiento cobre las cuotas en su totalidad" y reconocen que pese a subastar las parcelas "el valor que se puede obtener de ella es mucho menor al importe de las cuotas de urbanización que no deben", zanjan. En lo que todos coinciden es en la urgencia de dar una salida a Valpark para minimizar la pesada deuda que asfixia a los vecinos de la localidad.
AJUSTE PRESUPUESTARIO

   La deuda de 25,7 millones supone una carga casi insoportable para un Ayuntamiento como el de Vallada. Para contenerla, el ejecutivo a aprobado un Plan de Saneamiento que implica un recorte en partidas como alumbrado público, telefonía o personal, capítulo que se ve reducido en 200.000 euros. Además, el consitorio ha decidido encender sólo una farola de cada cuatro, subir varias tasas e impuestos con tal de esquivar la quiebra técnica que ondea sobre las finanzas locales. El presupuesto de 2012 también refleja ese esfuerzo de contención. Con respecto al ejercicio anterior, se reduce en un 20%, dado que la deuda multiplica por siete los fondos de los que dispone la corporación. Por supuesto, para este año no se prevé ninguna obra nueva.

Endevina, endevinalla...

La setmana passada va haver pleno al quinze!
Felicitats a Ali i a Pep per encertar l'endevinalla passada, què no era gens fàcil, per cert...

Aquesta setmana vos deixe una triple endevinalla visual, que si no, se m'acumulen. M'agradaria fer-ne més amb gent inclosa, però no trobe el moment de eixir més temps amb la càmera.

Que guanye la/el millor!






divendres, 24 de febrer del 2012

Plantes d’ací: Ferri busterri


Qui no coneix el ferri busterri? És una planta amb unes flors tan originals que resulten inconfusibles però en Vallada hi ha, si més no, tres espècies molt semblants del gènere Fumaria: Fumaria capreolata, Fumaria officinalis i Fumaria parviflora. La més abundant  és la Fumaria capreolata, que s’enfila per damunt da parets o d’altres plantes, i quan hi ha moltes en un bancal, des de certa distància, pareix que hi ha fum arran de terra, el que justificaria, per a alguns autors, el nom del gènere.  Per a Plínio el nom és degut a que el suc de la planta provoca llagrimeig i fa olor a fum. Altra versió, apuntada per Safraneret, diu que el nom ve del francés "fumier" que vol dir femera o fematera, perquè incorporada als muntons de fem accelerava el procés de descomposició o compostatge.

La Fumaria officinalis, com assenyala el nom específic que s’aplica a les plantes amb aplicacions medicinals (officinalis significa farmàcia o botiga), és utilitzada en medicina per les propietats diürètiques, laxants i depuratives, contra la caspa i l’excés de greix al cabell, entre altres aplicacions. A més a més tenia aplicacions màgiques, doncs es creia que esguitar la infusió de fumària per tota la casa, una vegada per setmana, tenia la virtut d’atraure els diners, i el seu fum espantava els esperits dolents. 


La Fumaria parviflora té les flors més menudes, com el seu nom indica, i conté l’alcaloide fumarina, com les seves germanes de gènere, pel que qualsevol d’elles, a dosis elevades, pot resultar tòxica.
Totes tres podem trobar-les als camps de conreu, vores de camins, marges, erms, etc. o en les parets d’edificis abandonats aprofitant qualsevol escletxa dels murs.  

dijous, 23 de febrer del 2012

Dones i homes

El pròxim dia 8 de març és el dia de la dona treballadora, el dia de les persones que, amb preparació, capacitat i ganes de treballar, només aconsegueixen ocupacions mal pagades pel seu gènere. La representació de la dona en llocs de responsabilitat de les grans empreses és tan sols del 11,5%, i la mitjana del salari d'una dona és el 22% més baix que el d'un home pel mateix treball (en el País Valencià el 28% menor). En Europa la mitjana de salaris indica que per a cobrar la mateixa quantitat de diners que un home que treballe de l'1 de gener al 31 de desembre, una dona hauria de treballar de l'1 de gener al 22 de febrer de l'any següent. Per aquesta raó s'ha triat el 22 de febrer com el Dia Europeu per la Igualtat Salarial entre dones i homes. 

Aquesta diferència salarial és un aspecte més de la societat construïda amb materials masclistes, amb formes de pensar i actuar que consideren a les dones com persones permanentment infantils, menysvalorades, a les que s'exigeix submissió al mascle. Però les dones han demostrat en tots el fronts la seua capacitat i que poden ser tan eficients, o més, que els homes, la qual cosa ha provocat inseguretat i por en una part important de la població masculina educada en valors tradicionals masclistes. 

La publicació de la sentència que restitueix l'ús del local dels jubilats a l'Associació Democràtica i de Progrés de Jubilats i Pensionistes de Vallada m'ha recordat un cas que pot il·lustrar el que dic, doncs si ara hi ha local del jubilats a la plaça és per l'acció decidida de dues dones que van fer front a l'arbitrarietat i l'abús, de l'Ajuntament d'aleshores, que pretenia espoliar els majors de manera il·legal, com afirma la sentència ara publicada. Dels homes no coneguem cap acció per evitar la usurpació del local i del bar, l'única font d'ingressos de l'Associació a banda de les quotes. En aquest cas la passivitat dels homes ha quedat en evidència per l'activitat de les dones i, potser, el substrat masclista s'ha sentit ferit, perquè a la inacció total davant la injustícia va seguir el buit a qui ha fet possible que ara els pensionistes puguen gaudir del local i del lloguer del bar. 

Esperem que la nova directiva sorgida de les últimes eleccions conte amb les dones com a membres iguals i no, com ha passat fins ara, com les encarregades de netejar el local. Energia, idees, iniciatives i dignitat podrien perdre’s per defensar un absurda, anacrònica i falsa idea de superioritat masculina.  

Iron Maiden

EL BALL DE TORRENT a Xàtiva

Per si no sabeu on anar el divendres o dissabte a les 20:30h.

10 eurets l'entrada a benefici de la Comunitat de Dominiques i l'Assoc de lluita contra el càncer de Xàtiva.

Notes al programa: 

S.D. VALLADA PARTITS CAP DE SETMANA

DISSABTE 25/02/2012
Partits a casa:
Pre benjamí
10.00 H. S.D. Vallada & L´Olleria C.F.
Benjamí
11.00 H. S.D. Vallada & C.E. F.B. La Sénia "A"
Aleví
12.30 H. S.D. Vallada & C.E. F.B. La Sénia "A"
Partits Fora:
Infantil
09.30 H. Ciutat d´Alzira F.B. & S.D. Vallada
Cadet
11.00 H. Ciutat d´Alzira F.B. & S.D. Vallada


DIUMENGE 26/02/2012

Partit Fora
2ª Regional Aficionats
16.30 H. U.D. Genovés & S.D. Vallada

dimecres, 22 de febrer del 2012

Setmana cultural a Vallada?

Estem vegent al twitter de AEDL de Vallada, que inviten als col·lectius i associacions de Vallada a presentar les seues propostes per a la setmana cultural del 20 al 25 de març.
Algú que ens explique en que consistirà?
S'ha publicat alguna cosa al respecte al poble anunciant aquest esdeveniment?
Gràcies!

Activitats del Centre excursionista.

     

     El Centre excursionista Alt de la Creu de Vallada vos proposa una interessant activitat per als xiquets; este proper dissabte al pavelló municipal a les 6:30 de la vesprada s'impartirà la conferència sobre orientació i senders, a més, es repetirà l'anterior que va tractar sobre els perills de la muntanya. I per recordar tot el que em aprés el diumenge farem una eixida a la muntanya. Ja quedarem a l'hora més adequada el dissabte.
     Vos esperem.

Protesta en la redacció d'informatius de Canal 9

RESTAURANT SÁEZ MENÚ 25 DE FEBRER


RESTAURANT SÀEZ
MENÚ DEL 25 FEBRER
-DETALL DEL XEF
PER COMENÇAR:
-AMANIDA DE FRUITS SECS AMB PANÍS , FUET I VINAGRETA DE TARONJA AMB MEL.
-REVOLT DE CEBA CONFITADA ABADEJO I PINYONETS.
CONTINUEM AMB:
-ARRÒS MELÓS DE CORDER AMB ALLS TENDRES I FABETES.
COM A PLAT PRINCIPAL:
-LLOBARRO A LA PLANXA AMB UN VEL DE CANSALADA IBÈRICA, SOPA DE PÉSOLS I MOSAIC DE VERDURES.
PER FINALITZAR:
-LA TARTA DE LA NOSTRA CUINERA.

EL PREU DEL MENÚ SÓN 15 EUROS. INCLOU UNA BEGUDA I CAFÉ.
RECORDEM QUE ELS DIVENDRES I DIUMENGES PODEU DISFRUTAR DE LA NOSTRA VARIETAT DE TAPES.

CARNESTOLTES 2012 AL GLAÇÓ


PROPER DISSABTE 25 CARNESTOLTES AL GLAÇÓ!!!

REBREM LA FESTA PHOTOCALL DE MATUSALEM AMB AZAFATES, REGALS I LES MILLORS IMATGES DE LA NIT PER A TÚ!!

VINE I EMPORTA'T LA TEUA!!!

A MÉS BOTERO DJ AMB LA MILLOR MÚSICA DEL MOMENT!!!

GLAÇÓ PUB VALLADA

dimarts, 21 de febrer del 2012

Brutalitat policial a València


   La Federación de Asociaciones de Estudiantes (FAEST) considera que la actuación policial en las protestas registradas en los últimos días en el IES Lluis Vives de Valencia ha sido "desmesurada" y pide por ello la dimisión de la delegada del Gobierno en la Comunidad Valenciana, Paula Sánchez de León. 

   En un comunicado, la organización afirma que "los hechos son injustificables ya que se están violando derechos fundamentales como el de expresión y manifestación". "La delegada del Gobierno debería dimitir por los graves incidentes acontecidos", destacan.

   Asimismo, FAEST insta a los estudiantes de institutos y universidades de todo el país a sumarse a las asambleas convocadas en distintos centros para denunciar "la violencia mostrada por la policía y su apoyo a los estudiantes valencianos".

   En esta línea, la federación afirma que apoyará las movilizaciones que se produzcan para respaldar a los estudiantes valencianos y las que realicen ellos en protesta por las "pésimas condiciones" en las que, a su juicio, "se encuentran cientos de centros educativos por la mala gestión de la Generalitat Valenciana".

Demana al Defensor del Poble que investigue la brutalitat policial punxant ací:

Demana la dimissió de la delegada del govern punxant ací:

EL JUZGADO RESTITUYE EL USO DEL LOCAL DE LOS JUBILADOS Y EL BAR A LA ASOCIACION DEMOCRATICA Y DE PROGRESO DE JUBILADOS Y PENSIONISTAS.

El Juzgado de lo contencioso-administrativo nº 3 de Valencia ha estimado la demanda que presentó el abogado José Martínez en representación de la Asociación Democrática y de Progreso por la actuación del anterior Alcalde Fernando Giner y los concejales Alan García, Ramón Vila, Frutos Biosca y Emilio Castelló, del 26 de mayo de 2010, que abusando de su autoridad, descerrajaron las puertas del local de los Jubilados en la Plaza Mayor nº1, entrando y llevándose la documentación de la Asociación, cambiando la cerraduras y despojando del uso del inmueble y del Bar.
La sentencia declara que consta acreditado con la documentación aportada:
  • Que la Asociación ha venido disfrutando desde abril de 1987 de la posesión pacífica e ininterrumpida del inmueble, así como de la explotación del bar.
  • Que en Junta General Extraordinara de 6 de junio de 2005, se cambia la denominación de la Asociación y pasa a denominarse, ASOCIACIÓN DEMOCRÁTICA Y DE PROGESO DE JUBILADOS Y PENSIONISTAS DE VALLADA, constando su inscripción en la Conselleria.
  • Que la ASOCIACIÓN DEMOCRÁTICA Y DE PROGESO DE JUBILADOS Y PENSIONISTAS DE VALLADA, ha venido percibiendo los alquileres del bar, ingresados en la cuenta bancaria abierta a nombre de la Asociación.
  • Que por D. Vicente Perales, como Presidente de la Asociación, en fecha 7 de junio de 2010, dirige escrito al Alcalde, Sr. Giner, requiriéndole para que cese en su actitud perturbadora de los dererchos de la asociación y restituya el uso y disfrutre del inmueble, así como los derechos sobre el bar.
  • Que el Sr. Giner por Resolución de 16 de junio de 2010 desestima el requerimiento diciendo que la legitimada para disfrutar del local era la U.D.P.
La sentencia rechaza con total rotundidad lo alegado por el anterior Alcalde, Sr. Giner, a pesar de sus esfuerzos e intentos de desvirtuar la realidad, diciendo no reconocer a la ASOCIACION DEMOCRÁTICA Y DE PROGRESO, y que el derecho lo tenía la U.D.P., a quien cedió el local el 25 de mayo de 2010.
La sentencia con total claridad dictamina:
Que el Alcalde y los concejales actuaron por la vía de hecho, lo que supone un total desprecio a la Ley, sin respaldo legal, prescindiento total y absolutamente del procedimiento legalmente establecido y sin notificación previa a nuestra asociación, que venía disfrutando del uso pacífico del local.
En consecuencia decreta la nulidad de la actuación del Equipo de Gobierno anterior, así como de la Resolución de Alcaldía de 15 de junio de 2010, que hizo caso omiso a la solicitud de devolución del local. En consecuencia restituye el uso y disfrute del inmueble y del bar, con efectos del día 26 de mayo de 2010 a LA ASOCIACION DEMOCRÁTICA Y DE PROGESO DE JUBILADOS Y PENSIONISTAS, al ser nulo de pleno derecho el desalojo del local y del bar.
Tenemos que recordar que en

SON ALISON MUSIC CLUB



SON ALISON MUSIC CLUB PRESENTA ESTE SABADO AL PRETENDIENTE FAVORITO Y MAS SEXY DEL PROGRAMA HYMYV..... ABEL!!!!

ENTRADA 5 EUROS CON CONSUMICIÓN. DE 24 A 3 HORAS CON 5 EUROS TENDRÁS DOS COPAS.

APERTURA 24 HORAS

CIERRE 7:30 HORAS

I LOVE SON ALISON. BE RICH IN A EXPERIENCE.

diumenge, 19 de febrer del 2012

Efemèrides, Vallada City, ara fa un any

Els pensaments de Natzaré sobre el que seria el seu alcalde ideal, Suposem que parlem de Fernando, encetaven una quinzena ben plena de continguts.

El sempre emocionat i emocionant relat del partit del cap de setmana de Vallada Femení CF, Crònica d'una mort anunciada, ens contava la immerescuda derrota de l'equip.

Les dones i les pensions reflexionava sobre les realitats de la desigualtat, que perviuen més enllà dels canvis legals i formals.

Continuava l'entrega del documental El segle de l'individualisme, que cada setmana ens portava Marieta.

Iron Maiden ens feia recapacitar sobre les nostres responsabilitats, en tant que membres de la comunitat, sobre la política i els polítics que triem. Una finestra oberta per a que l'aire es renove.
I el 14 de febrer li donava peu per a preguntar-se sobre la natura de l'amor, És l'amor una qüestió de química?

Al Azrak compartia una entrada, publicada al bloc El Penjoll, Ja va sent hora que espavilen, que evidenciava que les realitats no son tan particulars com podem pensar i en tots els llocs es couen faves.

Safraneret, en la seua sèrie Pa del dia, ens portava El saquet de berena, una reflexió ben oportuna sobre el consum responsable i sobre el valor econòmic de les tasques de cura, tradicionalment a càrrec de les dones. I Les manetes, una llegenda sobre l'enveja, ben inquietant i oportuna en els temps que ens toca viure.

L'Endevina, endevinalla, després dels èxits recents, portava una imatge que es resistia als endevinadors habituals i generava una de les preguntes enriquidores de Paco GB.
Kike ens regalava, a més a més, una preciosa imatge del poble, que moltes persones tinguem com fons de pantalla.
També feia una Interessant aportació a la causa de Víctor Cerdà.
I ens aportava la seua experiència i reflexions al voltant d'allò que diuen "agafar el rave per les fulles" d'una Educació embotellada, mentres compartia un documental molt addient.

Els responsables del bloc compartien la Felicitació a l'ajuntament per la seua nova web i impulsaven la transparència amb l'enllaç a la Declaració de bens dels regidors i regidores de Vallada, publicada en el Butlletí Oficial de la Província.
També ens recordaven la convocatòria del Centre Excursionista Alt de la Creu per a la Marxa nocturna i l'entrega dels 2ns Premis Blocs de les Comarques Centrals.
I ens anunciaven que Vallada City ja tenia compte a Twitter

Amic des llibres ens convidava al Sopar de Sant Ovidi de Ca les Senyoretes, que comptava, fins i tot, amb l'actuació en directe de Pau Alabajos.

En Forcat ens participava la Xerrada sobre l'actualitat d'Euskalerria, que tindria lloc al CSA La Lloca de Canals.

Natzaré portava els capítols d'Arròs Covat, Arròs de Borratxo i Arròs amb Llamàntol.

Isidoro, per a contrarestar les conseqüències de la Ciclogènesis explossiva, ens suggeria una conferència d'Emilio Duró, plena d'Optimisme i il·lusió.

Sembla que ja anem superant el més dur de l'hivern i que la primavera empenta. Ànims!!!

dissabte, 18 de febrer del 2012

Qui tinga por de tindre fam avui, en tindrà demà.


Estic molt indignada. Volia escriure una entrada des de la meua indignació i això faria que poguera escriure algunes paraules desafortunades així que intentaré xafar-me la llengua i escriure amb el màxim de seny possible.
Els altercats dels últims tres dies a València per les concentracions contra les retallades a l'educació, han sigut l'empenta per fer-me escriure aquesta entrada.
Algú s'assabentat del que està passant a Grècia? Per a qui no sàpiga molt sobre la situació, pots mirar aquest vídeo i després continuar, per favor.

Per què si sabem que les mesures que han estat prenent els últims anys no són vàlides, les agarrem com a exemple i les seguim una a una? Que algú m'ho explique perquè vaig molt perduda.
Ens estan clavant por, molta por, en això es basa el nostre estat de benestar.
Per increïble que parega estic cabrejada i molt amb el professorat, i parle com a futura docent que algun dia pretenc ser. M'apleguen moltes notícies, que si els professors es reuneixen per a prendre mesures contra les retallades, que si decideixen no fer cap activitat extraescolar, que si ara no es disfressen en carnestoltes com a protesta... en fi, mesures que em pareixen molt bé, però, de veritat que no se n'adonen de la gravetat del problema? El problema fonamental no són les retallades, són les nenes i els nens que una vegada més estan perdent l'oportunitat de rebre una educació exemplar que els seues pares paguen dia a dia.
En fi, moltes vegades pense si aquestes multitudinàries concentracions són pels alumnes, o pel sou dels funcionaris. Si dic bé. Moltes altres vegades, quan la situació dels estudiants s'ha vist amenaçada per canvis al sistema educatiu, el professorat s'ha quedat a casa perquè si decidia anar a la vaga, perdia el sou d'eixe dia, més la part proporcional de pagues extra...
No pretenc cabrejar a ningú, pretenc conscienciar un poc sobre la força que pot arribar a tenir el personal educatiu, i de veritat que no estic generalitzant, que molts professors i professores estan realment conscienciats i conscienciades sobre el problema, i sempre han estat lluitant contra tota injustícia (siga contra l'alumne o contra el professorat).
Pense que ha arribat l'hora de prendre mesures més dràstiques. Penseu què passaria si tot el personal educatiu fera una vaga d'una setmana, tot el personal educatiu és tot el personal educatiu. Des dels infants fins als universitaris. Què passaria si ens ficarem d'acord, què passaria si s'adonarem de que caminem en la mateixa direcció? Es paralitzaria el sistema, els pares no podrien anar a treballar perquè no podrien deixar als fills en cap lloc, per tant no els quedaria un altra que sortir al carrer, no contra el professorat sinó a favor del sistema educatiu, i aniríem cap a una lluita conjunta que a hores d'ara no existeix perquè encara avui, i després de tot el que està passant, som una societat dormida baix el pretext d'una falsa democràcia.
Qui tinga por de tindre fam hui, en tindrà demà. Si la cosa segueix així, no cal que diga que seguiran baixant els salaris, ara per ara, ja no es contracta, quan algú es fica malalt, ningú el substitueix, però demà començaran els acomiadaments. Anem a esperar que passe això per a sortir al carrer de manera efectiva? De veritat anem a esperar a que la cosa estiga tan mal? El professorat tindrà por de cobrar menys, però ja hi ha moltíssima gent que passa fam. No ens anem a solidaritzar contra això? Quanta gent està cobrant l'atur en Vallada? A quanta gent se li ha acabat i no té feina ni en tindrà?
Demane per favor solidaritat amb el més feble. Demane mobilització. Demane que ningú tinga por i
que sempre seguisca lluitant per un món millor, sempre és sempre, i sempre es pot millorar tot.

Fa dos dies un amic va ser detingut per estar donant suport a la concentració al Lluís Vives, va passar més de 24 hores al calabós, la causa, suposat atemptat contra l'autoritat. És més greu del que sembla, doncs, ja va ser detingut fa uns any per estar al capdavant en les manifestacions i accions contra el pla Bolonya, si la cosa es fica lletja... aquest amic acabarà a la presó per reincidir, com un delinqüent per defensar un sistema públic i de qualitat senyores i senyors! I mentrestant, jo seguisc esperant desprès de 5 anys, un juí que pareix que mai arribe, un juí que tinc pendent contra personatges molt indesitjables del nostre benvolgut poble de Vallada, un juí contra una gentola que no van rebre l'educació adequada, aquestos si que són criminals.
No cal dir que no confie massa en la justícia Espanyola (sols cal donar un repàs pels últims casos, Camps, Urdangarin i tota la mandanga).
Així que, desperta i lluita!
Açò pense mentre somie desperta.

divendres, 17 de febrer del 2012

Plantes d’ací: Raïm pastor


La planta que presentem hui és ben coneguda per tots els valladins. El raïm pastor (Sedum sediforme) el trobarem per tot arreu, pels marges, pels bancal sense llaurar, per les vores dels camins, enmig dels pedregars o sortint del bell mig d’una roca, aprofitant una escletxa o la poca terra acumulada en un forat de la pedra, sempre en llocs eixuts. Fins i tot podem trobar-lo a les teulades com diu la cançó: “Que coses més bones que cria el Senyor, per dalt les teulades raïms de pastor.”


De entre les tiges vegetatives, que poden ser postrades i amb les fulles carnoses imbricades com les teules de la teulada, surten les tiges fèrtils llargues i erectes, amb les fulles separades i més petites. Aquestes són les que portaran les flors grogues, a finals de la primavera, en inflorescències que s’obrin en varies branques a mode de radi i corbades cap a fora.


La medicina popular l’ha emprat com antiinflamatori bucal, gàstric i hepàtic. Per combatre l’aliacrà i, especialment, com a vulnerari, per a les ferides, punxades, picades d’insectes o inflamacions de la pell. Però el ús culinari ha sigut, i encara ho és, el que l’ha fet tan popular. Les mogudes joves rentades i escaldades, per llevar-li l’aspror, es posa en salmorra i s’adoba amb fenoll, herba olives o pebrella, segons el gust, i s’afegeix corfa de llima i vinagre. Hi ha qui posa fulles de canya o rametes de llimera o carrasca per damunt. És un vell i sa costum consumir els raïmets de pastor adobats a tall d’aperitiu o per acompanyar el menjar, junt a les olives xafades i el pimentó en salmorra.