dilluns, 18 de febrer del 2013

Plantes d’ací: Orquídies



Ara que s’acosta la primavera no cal anar molt lluny del poble per veure com comencen a aparèixer les orquídies, unes flors xicotetes però sorprenents per la seua bellesa i diversitat de formes i colors. Són plantes úniques amb nivells de perfecció incomparables per l’especialització de les estructures florals que han evolucionat de manera extremadament diversificada. Veieu sinó aquesta abellera fosca (Ophrys fusca)

Ophrys fusca
Les plantes del gènere Ophrys són orquídies menudes amb la particularitat de que les seues flors imiten el cos d’un himenòpter, amb la finalitat d’atraure els insectes, per la pol·linització per entomofília. Per això a les nostres terres reben noms com borinot, abelleres, mosques, etc.

Ophrys speculum
Cada orquídia té el seu propi insecte pol·linitzador i depèn d’aquest per a la seua supervivència. El label d’aquesta espècie imita l’abdomen d’una vespa de la família Scoliidae, la Dasyscolia ciliata. Fou en aquesta espècie, Ophrys speculum, en la que es va descobrir i  es va descriure el fenòmen de la “pseudocopulació”.

Ophrys tenthredinifera
Les  orquídies europees són més menudes que les tropicals, que són enormes i ostentoses, però les nostres han aconseguit imitar a la perfecció la forma, els colors i inclús les olors i el quimisme de les femelles del insecte que volen atraure, com podem veure en aquesta Ophrys tenthredinifera.

1 comentari:

  1. Fa anys la Conselleria va editar un cartell amb fotos de totes les nostres orquídies, a veure si el trobe.
    M'estranya que tradicionalment no se'ls fera massa cas, al poble no sentit mai cap nom popular per nomenar-les "això floretes".

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.