divendres, 11 de novembre del 2011

Plantes d’ací: Pericó roig


La centaura o pericó roig, com la coneguem per ací (Centaurium erythraea), és una petita mateta que té nombroses flors vistoses, amb cinc pètals de color rosat, que en rares ocasions són blancs, formant una estrella, i unes anteres grogues amb una forma original, torçudes en espiral, formant una essa.  Des d’antic s’anomena “fel terrae” (fel de la terra) perquè té un sabor molt amarg, com la fel.  

Flors de pericó roig de l'ombria
Ha sigut i és encara molt apreciada en medicina popular (els egipcis ja l’empraven) però també per la medicina oficial, doncs alguns medicaments autoritzats inclouen substàncies extretes del pericó roig. Té vàries aplicacions però la més coneguda és que es pot utilitzar, en manera externa, per evitar les infeccions de ferides i curar picades d'escurçons i altres animals verinosos, el que justifica la llegenda que explica el seu nom científic.

Les flors blanques són rares. Aquesta del camí de la Penya l'Àguila
El nom científic “Centaurium” ve del grec “kentaureios” que es refereix al centaure mitològic mig home i mig cavall. Una antiga llegenda grega explica que Hèrcules va ferir al noble centaure Chiron amb una fletxa mullada amb la sang verinosa de la serp marina Hidra. Chiron es va curar la ferida mortal en el peu amb el pericó roig. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.