divendres, 30 de desembre del 2011

Plantes d’ací: Grèvol

La planta d’avui no la trobarem en estat silvestre per les nostres muntanyes. Si la posem ací és perquè, potser siga per les pel·lícules americanes i la televisió, però si hi ha una planta que represente aquestes festes de Nadal és el grèvol (Ilex aquifolium L.). 


És un arbust que pot fer-se arbre de fins 20 metres d’alçada que creix en la muntanya mitjana del clima mediterrani  en llocs ombrívols i humits de boscos de faigs, roures o pi roig, fins els 2000 metres d’altitud. Té preferència pels sòls silicis raó per la qual no el trobem a les nostres terres majoritàriament calcàries. 


És una planta dioica, és a dir, que fa flors d’un sol sexe en peus diferents. Són flors petites de color blanc groguenc o rosat, però el que l’ha posat en perill d’extinció són els fruits, les petites drupes de color roig brillant que ressalten sobre el verd fosc de les fulles punxants i adornen les festes nadalenques. Per aquesta raó és una planta protegida en Aragó, Balears, Catalunya i País Valencià. 

Que tingueu un feliç 2012                                                                                           Menuda Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.